Jedną z pięknych cech roślin jest różnorodność ich kolorów. Talerz pełen jarzyn i owoców mieni się niepowtarzalną barwą zieleni, czerwieni, żółci, fioletu, pomarańczy... cud natury. Żaden posiłek nie prezentuje się tak apetycznie i zdrowo.
Kolory owocom i warzywom nadaje grupa związków chemicznych tzw. przeciwutleniaczy. Przeciwutleniacze znajdują się prawie wyłącznie w roślinach. W żywności pochodzenia zwierzęcego obecne są tylko dlatego, że zwierzęta spożywają je z pokarmem roślinnym i przechowują je w znikomej ilości w swoich tkankach.
Żywe rośliny odzwierciedlają piękno natury, nie tylko w formie barw, ale także w formie składu chemicznego. Przekształcają energię słoneczną w życie dzięki procesowi fotosyntezy. W trakcie tego procesu energia słoneczna jest najpierw przetwarzana w cukry proste, a następnie w bardziej złożone węglowodany, tłuszcze i białka.
Dzisiaj zupa w kolorze zieleni i czerwieni. Te dwa kolory zawsze ze sobą dobrze się czują.
Zupa 'Zielona Witaminka"
To moja ulubiona zupa na surowo. Składniki zawsze wyszukuję robiąc przegląd lodówki i działki. Za każdym razem skłaniki są częściowo różne.
Mogą być np. ogórki, kabaczki, groszek zielony, liście kapusty, sałaty, zioła zielone, ... jednym słowem cokolwiek mamy z tzw. zielonych. I ważne - to co lubimy.
W surowych posiłkach ważna jest własna kreatywność, upodobania i oczywiście to czym aktualnie dysponujemy.
Stałe składniki to avocado i pomidory. Zieleń i czerwień.
Moje dzisiejsze składniki na Zieloną Witaminkę:
Na jedną dużą porcję:
1 małe avocado lub połowa dużego
1 cytryna lub połowa dużej1 pomidor
1 ogórek świeży mały
1 kabaczek mały
1 listek selera
2 liście jarmużu
2 listki bazylii
trochę świeżego rozmarynu
1 łyżeczka sosu Wasabi
1 ząbek czosnku lub 2 łyżeczki 'miksturki*
(przepis poniżej)
ewentualnie trochę dobrej wody dla odpowiedniej gęstości
W sokownku wyciskam sok z:
cytryny
ogórkakabaczka
liści jarmużu, selera, bazylii i rozmarynu
1 ząbek czosnku (jeśli nie mamy 'miksturki'
(jeśli nie lubimy czosnku, można go pominąć)
Wyciśnięty sok wlewam do blendera.
Dodaję:avocado
1 łyżeczkę sosu Wasabi (japoński chrzan)
(jeśli nie mamy, może być troszkę sosu chrzanowego lub pasty miso do smaku (ja nie przepadam za pastą miso). Można oczywiscie ten składnik pominąć.
Zamiast sosu Wasabi - możemy doprawić solą, ziołami.
wody do uzyskania gęstosci jaka nam odpowiada
Wszystko blendujemy.
Wlewamy na talerz i dodajemy na wierzch drobno pokrojonego pomidora.
Ilość składników podałam orientacyjnie. Można sobie dobrać wg. własnego smaku, np. z przewagą ogórka. U mnie często dominuje jarmuż, gdyż mam go w ogródku (pewny organik) i lubię go.
------------
* Miksturka:
Witaminkowa mikstura