„Rewolucja źdźbła słomy” – „One straw Revolution”
Książka „Rewolucja źdźbła słomy”, którą mieliśmy przyjemność tłumaczyć już od kilku lat jest dostępna w sprzedaży. Książka ta ma moc zmieniania naszych postaw w kierunku harmonii z Naturą, naturalnych upraw, prostego życia, większej uważności co do pokarmów, które na co dzień spożywamy, większej koncentracji na swoim zdrowiu fizycznym i psychicznym.
czytaj dalej:
link
Źródło:
http://permakultura.com.pl/rewolucja-zdzbla-slomy/
A oto 4 główne zasady naturalnej uprawy:
1. Nie używamy żadnych chemicznych nawozów, ani specjalnie przygotowywanego kompostu do użyźniania gleby. Ziemia przy pomocy mniejszych i większych organizmów, grzybów, bakterii, roślin i zwierząt w naturalnym cyklu życia i śmierci buduje samą siebie.
2. Żadnego orania, przekopywania, przewracania, naruszania struktury gleby. Ziemia sama się uprawia dzięki żyjącym w niej organizmom, dżdżownicom, zwierzętom, oraz korzeniom roślin, które penetrując glebę tworzą kanały nawadniające i napowietrzające głębsze jej warstwy.
3. Żadnego odchwaszczania chemicznego i mechanicznego. „Chwasty” odgrywają kluczową rolę w zapobieganiu chorobom, atakom szkodników, wprowadzają bioróżnorodną materię organiczną. Mają również wiele innych użytecznych cech. Jeśli odchwaszczamy, zostawmy chociaż resztki tych roślin w miejscu, w którym rosły.
4. Nie uzależniajmy się od kupowanych chemicznych ani biologicznych środków ochrony roślin. Natura sama w sobie jest w idealnej harmonii. To nic, że od czasu do czasu obserwujemy, że jakaś roślina została zaatakowana przez chorobę czy „szkodnika”. Najważniejsze jest byśmy dbali o glebę, by rośliny mogły rosnąć w niej mocne, silne i zdrowe.
Masanobu Fukuoka, mikrobiolog z Japonii, który w latach 70-tych wyjechał z Tokio i wrócił na farmę swojego ojca, gdzie zaczął uprawiać ziemię w sposób naturalny. Jego postawa i działanie były wówczas w zupełnej opozycji do zindustrializowanego podejścia do rolnictwa. Uprawa nie wymaga od nas aż tak wiele kontroli i pracy, przy niewielkim wysiłku możemy osiągać zadowalające rezultaty, pod warunkiem, że: „Pozwolimy Naturze działać, a sami będziemy mogli odpoczywać pod drzewkiem pomarańczy”.
Naturalne rolnictwo Fukuoki zostało wchłonięte przez permakulturę i stało się źródłem inspiracji dla wielu jej nauczycieli. Wielu rolników i ogrodników na świecie podąża ścieżką jaką wytyczył Masanobu Fukuoka.
Książka „Rewolucja źdźbła słomy”, którą mieliśmy przyjemność tłumaczyć już od kilku lat jest dostępna w sprzedaży. Książka ta ma moc zmieniania naszych postaw w kierunku harmonii z Naturą, naturalnych upraw, prostego życia, większej uważności co do pokarmów, które na co dzień spożywamy, większej koncentracji na swoim zdrowiu fizycznym i psychicznym.
czytaj dalej:
link
Źródło:
http://permakultura.com.pl/rewolucja-zdzbla-slomy/
A oto 4 główne zasady naturalnej uprawy:
1. Nie używamy żadnych chemicznych nawozów, ani specjalnie przygotowywanego kompostu do użyźniania gleby. Ziemia przy pomocy mniejszych i większych organizmów, grzybów, bakterii, roślin i zwierząt w naturalnym cyklu życia i śmierci buduje samą siebie.
2. Żadnego orania, przekopywania, przewracania, naruszania struktury gleby. Ziemia sama się uprawia dzięki żyjącym w niej organizmom, dżdżownicom, zwierzętom, oraz korzeniom roślin, które penetrując glebę tworzą kanały nawadniające i napowietrzające głębsze jej warstwy.
3. Żadnego odchwaszczania chemicznego i mechanicznego. „Chwasty” odgrywają kluczową rolę w zapobieganiu chorobom, atakom szkodników, wprowadzają bioróżnorodną materię organiczną. Mają również wiele innych użytecznych cech. Jeśli odchwaszczamy, zostawmy chociaż resztki tych roślin w miejscu, w którym rosły.
4. Nie uzależniajmy się od kupowanych chemicznych ani biologicznych środków ochrony roślin. Natura sama w sobie jest w idealnej harmonii. To nic, że od czasu do czasu obserwujemy, że jakaś roślina została zaatakowana przez chorobę czy „szkodnika”. Najważniejsze jest byśmy dbali o glebę, by rośliny mogły rosnąć w niej mocne, silne i zdrowe.