Książka Wheat Belly (Pszeniczny Brzuch), autor William Davis, na co dzień praktykujący kardiolog i bloger, obala wypromowany przez urzędową dietetykę mit, że pełnoziarniste pokarmy są zdrowe i dlatego powinny być podstawą codziennej diety. Zdaniem Davisa, zarówna praktyka lekarska, jak i współczesna wiedza naukowa, dostarcza niezbitych dowodów na to, że zboża, a zwłaszcza pszenica, mogą być dla wielu osób źródłem „nieuleczalnych” schorzeń przewlekłych (np. nadciśnienie, cukrzyca, choroby serca, migreny, bóle stawów, artretyzm, alergie itp.), wobec których „zfarmaceutyzowana” medycyna jest bezradna. Wheat Belly to kolejne potwierdzenie tego, że niskotłuszczowa dieta oparta na zbożach wpędza ludzi w chorobę, a chorym nie pozwala wyzdrowieć, zwiększając jedynie ich zależność od lekarstw.
Czytaj więcej: buszujący w pszenicy
Michał Tombak, którego książki bardzo sobie cenię, gdyż zebrał w nich konkretną wiedzę potrzebną każdemu poszukującemu informacji na temat funkcjonowania organizmu i utrzymania dobrego zdrowia, pisał: 'mąka zamienia życie człowieka w mękę". Każda gospodyni wie co dzieje się, gdy zanurzymy mąkę w ciepłej wodzie - pęcznieje, tworząc klajster, substanę podobną do kleju. Dokładnie tak samo niestrawiona skrobia pęcznieje w naszych jelitach, przeszkadzając normalnemu procesowi trawienia. Skrobia jest przyczyną powstawania kamieni, tworzenia złogów w pęcherzu moczowym i woreczku żółciowym.
Dr Borys Uwajdow - podaje cenne informacje o produktach mącznych i mlecznych.
Warto!
Znam wiele osób borykających się z problemem opryszczki, nie tylko na ustach.
gluten i gliadyny
Są podstawowymi „zamulaczami”, które osłabiają intelekt, emocje i psychikę setek milionów ludzi na Ziemi. Ich działanie nie ogranicza się jednak do psychiki i samego mózgu. Gluten jako pierwszą, atakuje trzustkę. To wytwarza wahania poziomu insuliny i generuje olbrzymi apetyt na słodycze i ogólnie na pokarmy. Jeśli masz problem ze słodyczami i z nadmiernym apetytem – spróbuj wyeliminować zboża, zamiast katować się przymusem zachowania silnej woli czy farmaceutykami.
Poza tym, gluten niszczy serce i układ krwionośny, i inne ważne narządy ludzkiego ciała. To od momentu promowania przez WHO / FAO diety pełnoziarnistej, notuje się istną epidemię chorób serca i układu krążenia.
Cały artykuł: link
Poza tym, gluten niszczy serce i układ krwionośny, i inne ważne narządy ludzkiego ciała. To od momentu promowania przez WHO / FAO diety pełnoziarnistej, notuje się istną epidemię chorób serca i układu krążenia.
Cały artykuł: link