Friday, October 3, 2014

Faworytka lata - Portulaka






Portulaka to smaczny, łatwy w uprawie "chwast" i bogate źródło kwasów Omega-3. 
Lato dobiega końca i portulaka już zniknie aż do następnego roku, chyba, że będzie nam rosła w doniczce.




Poprzednio pisałam o moim ulubionym, tego lata odkrytym, dziko rosnącym, smacznym i zdrowym ziółku - Portulaka -chwast zamiast ryby? ... i jego benefitach dla zdrowia.

Portulaka może być spożywana w każdy możliwy sposób.
 Na surowo, w sałatkch - kwiaty i liście są najsmaczniejsze,
do zup i sosów - zagęszcza delikatnie,
 również na parze.

Dla mnie najlepsza i nałatwiejsza do wykonania jest w postaci prostego szejka.

 
Należy pamiętać, że jadalna portulaka nie wydziela białego mleka, wystarczy przełamać łodygę i pokaże się wyciekający biały płyn, takiej nie używamy - jest toksyczna.

Po zerwaniu portulakę możemy z 2-3 dni przechowywać w lodowce lub dłużej w zamrażarce.

Mój ulubiony, smaczny i pożywny szejk, do tego bardzo prosty do wykonania.
Używam małego blenderka, blenduje na gładko, oszczędnie jeśli chodzi o czas - bardzo mało mycia.

 
Spacer poranny po działce w poszukiwaniu dzikich zielonych,
świeżo zerwane, wypłukane samo-rosnące roślinki i szybko śniadanie gotowe.

Faworytka lata - Portulaka

Przykładowy skład na 1 osobę./

3-4 łodygi z liśćmi i kwiatami portulaki (korzeń nie jest jadalny!)
4-5 gałązek zielonej pietruszki
2-3 gałązki cilantro
1-2 małe gałązki świeżej pokrzywy,
3 listki babki
4 listki mniszka
1 jabłko (może być wcześniej wyciśnięty sok z jabłka i cytryny)
1 cytryna mała lub pół dużej
1/2 avocada ( zamiast avocada może być banan)
1 płaska łyżeczka hemp protein / białko konopi/ w proszku (może być inny zielony dodatek np. spirulina)
woda do dopełnienia jeśli potrzeba

Ja lubię dodać 1/3 łyżeczki potasu i 1/2 łyżeczki vit. C (potas i vit. C mam w proszku).
Zmieniam również zestaw witaminowy.
Nie należy przesadzać z dodatkiem vit. C w proszku, powoduje skwaszenie - zrobić może się jogurtowata gęstość.

Wszystko razem blenduję i delektuję się szejkiem - to moje ulubione smaki.

Nie lubię mieszać wiele różnorodnych składników, szczególnie owoców z warzywami - najlepiej, aby były w jednym gatunku. Wyjątek stanowią  jabłka, banany, avocado.
 
Ten zielony, naturalny z naturalniejszych koktajl wzmacnia krew i poprawia krążenie, czyści wątrobę, nerki i układ pokarmowy, co pomaga usuwać toksyny i chroni przed chorobami, w tym rakowymi. Zawartość przeciwutleniaczy, takich jak beta-karoten, likopen, witaminy C i E odmładzająco działa na skórę i tkanki ciała, dając im elastyczność i zdrowe. Dla tych, którzy nie jedzą ryb - Portulaka jest doskonałym źródłem kwasów tłuszczowych Omega-3.
 
 
Oczywiście to jest przykładowy zestaw,
składniki i ich ilość najlepiej
dobierać indywidualnie i zmieniać
 (np. szpinak, kale, sałata zielona, kapusta zwykła, ananas, więcej jabłek - jabłka dodają dobrego smaku).

 Kreatywność bardzo wskazana w tworzeniu zdrowych zestawów smakowych i także tworzeniu ładnego koloru.

Portulaka w niektórych kuchniach świata.

USA - nazwa 'purslane' - używana na surowo, soki, szejki, do gotowania również.
Turcja - nazwa 'semizotu' -  używana w sałatkach, a także do pieczenia ciasteczek z dodatkiem sporej ilości szpinaku.
Grecja - nazwa 'andrakla' lub 'glystrida' - smaży się łodygi i liście, podaje z dodatkiem sera feta, oliwy z oliwek, czosnku i pomidora.
Albania - nazwa 'burdullak' - na parze z oliwą z oliwek lub jako farsz do wypełnienia byrek, tradycyjnego ciasta.
Portugalia - nazwa 'baldroegas; - jest duszona i używana jako składnik zup.
Rosja - portulaka, stosowane są liście i łodygi surowe i gotowane, w pikantnych sałatkach, zupach, ziemniakach puree, jako przyprawa do dań mięsnych.
Szczególnie popularna zielona portulaka cieszy się popularnością na Zakaukaziu, w Azji Środkowej, w krajach basenu Morza Śródziemnego.

***
Przykładowy zestaw z wykorzystaniem portulaki w dużym blenderze.
Na początku fimu można dokładnie zobaczyć jak wygląda portulaka.

Smoothie lub pudding z wykorzystaniem Portulaki.
 
Składniki:
 
garść portulaki
garść pietriuszki
3 dojrzałe (ważne!) mango
(bez dodatku wody mamy pudding)
po dodaniu 1 szklanki wody mamy pyszne zielone smoothie
 
ja dodaję sok z 1 cytryny lub do smaku

 
Zamiast mango można użyć oczywiście inne owoce, np. brzoskwinie.
 
 Pozostałe zielone jarzyny i owoce widoczne na filmiku to składniki na następne kombinacje z wykorzystaniem portulaki.
*** 

Pomocny: link
Related Posts with Thumbnails

Moje motto:

"Nie rób tego, co ja chcę, abyś robił. Rób, to co TY chcesz robić. Podążaj za swoimi marzeniami".

Do poczytania...


Dobra nowina... patrz: Gazeta Wyborcza


***
oglądania i posłuchania

O Animalpastor:

Map IP Address
Powered byIP2Location.com