Tuesday, December 14, 2010

Co to jest Papaja i jak się ją je....

Prosty przepis:
połówka papai wypełniona malinami i pokropiona sokiem z cytryny.Takie kombinacje mogą być tworzone z różnymi owocami (tzw. farsz)

Photo i przepis - kliknij na zdjęcie:

Papaya with Raspberries

Nie ulega wątpliwości, że najlepsze są owoce, które rosną sezonowo i we własnym kraju, a najlepiej w najbliższej dla nas okolicy.
Nie znaczy to jednak, że owoce z innych krajów nie mają dla naszego zdrowia wartości.

Warto pamiętać, że zmieniając miejsce zamieszkania, chociażby chwilowo, np. wakacje w odległym egzotycznym kraju, dobrze jest zjeść jako pierwszy posiłek owoc, który rośnie na tym terenie. To daje nam odporność na nowy klimat.

Poza tym mamy dzisiaj w Polsce dostęp do wielu nieznanych nam jeszcze niedawno owoców. Papaja jest jednym z takich egzotycznych owoców, który możemy zakosztować, choćby od czasu do czasu, nie wyjeżdżając np.na Hawaje.
W poprzednim poście, można znaleźć obszerne informacje o wartościach odżywczych i smakowych papai:
Moje spotkanie z Papają

Warto zapoznać się z papają przede wszystkim dlatego, że Papaja jest lekarstwem pomocnym w zapobieganiu i leczeniu wielu chorób, włącznie z rakiem.
Papaja - naturalny lek na raka

Proponuję obejrzeć filmiki, z których możemy dowiedzieć się więcej o papai. Wersja jest angielska, ale obraz dostarczy wystarczającą ilość najważniejszych porad.



Tutaj mamy szybki i łatwy przepis na surówkę z zielonej papai.
Składniki: paseczki zielonej papai (specjalny nożyk, podobny do skrobaczki do ziemniaków), olej kokosowy, sól, bazylia i sok z cytryny.



***
http://livelife365.blogspot.com/2009/11/what-is-papaya.html

***
Related Posts with Thumbnails

Moje motto:

"Nie rób tego, co ja chcę, abyś robił. Rób, to co TY chcesz robić. Podążaj za swoimi marzeniami".

Do poczytania...


Dobra nowina... patrz: Gazeta Wyborcza


***
oglądania i posłuchania

O Animalpastor:

Map IP Address
Powered byIP2Location.com