Woń i ciepło Imbiru
Ponieważ jesień to pora infekcji, katarów, reumatycznych bóli,
wybrałam na dzisiaj Imbir jako super dodatek do soków czy szejków, a zarazem super lekarstwo, lecz bez skutków ubocznych.
Prawie do każdego soku czy szejku można dodawać imbir. Trzeba jednak uważać, aby specyficzny, ostry smak imbiru nie zepsuł smaku soku. Dadajmy go w takiej ilości jaka nam odpowiada, raczej niezbyt dużo.
Przez wieki, imbir był używany przez lekarzy medycyny chińskiej i tradycyjnych uzdrowicieli indyjskich i japońskich, w leczeniu wielu schorzeń, jak np. wymioty i nudności, przewlekły kaszel, poranne mdłości, problemy przewodu pokarmowego i dolegliwości migrenowe. Imbir był również stosowany w leczeniu reumatoidalnego zapalenia stawów i kości. Jednak Medycyna Zachodnia dopiero od niedawna zaczęła poważnie studiować właściwości lecznicze imbiru.
Wiele ostatnich badań wykazało, że właśnie imbir może zastąpić Aspirynę i inne środki przeciwbólowe np. pomocny jest w łagodzeniu bólu mięśni czy w chorobach zwyrodnieniowych stawów.
Polubiłam imbir i gości on u mnie prawie codziennie.
Oprócz właściwości odmładzających, stymulujących energię i smakowych, imbir stymuluje metabolizm i wspomaga utratę masy ciała. Imbir także poprawia krążenie krwi i wzmacnia odporność organizmu.
Jesienna pora to pora na wprowadzenie na dobre do naszej kuchni Imbiru.
Sok na dzisiejszy dzień nazwałam -
Woń i ciepło imbiru
kawałek świeżego imbiru (wg. smaku)
2 szklanki ananasa
2-3 śliwki
Ciepło imbiru poprawia krążenie przez rozszerzanie naczyń krwionośnych i pomaga obniżyć poziom cholesterolu. Z ananasem i śliwkami, sok ten wspomaga pracę płuc i może pomóc złagodzić kaszel, przekrwienie, a nawet astmę. Imbir rozpala ogień trawienny, a enzymy w ananasie ułatwiają przyswajanie składników odżywczych.
Najlepiej upewnić się, czy ananas jest dojrzały. Jeśli jest bardziej kwaśny niż słodki, to nie jest jeszcze dojrzały i nie ma smaku, jaki ma dojrzały ananas. Kwasy w niedojrzałym ananasie mogą powodować uszkodzenie zębów i pięką w usta.
Wszystkie owoce najlepsze są, gdy są dojrzałe.
Szejk z imbirem:
kawałek imbiru
2 banany
3-4 śliwki
woda mineralna (do odpowiadającej nam gęstości)
Photo - Wikipedia
Moje motto:
"Nie rób tego, co ja chcę, abyś robił. Rób, to co TY chcesz robić. Podążaj za swoimi marzeniami".
Do poczytania...
oglądania i posłuchania
O Animalpastor:
Powered byIP2Location.com