-garść szpinaku (mogą być inne zielone, np. jarmuż)
-sok z 1/2 dużej cytryny
-2 banany (do zielonych szejków lepiej mi smakuje avocago - nie miałam tym razem)
-parę plastrów kabaczka
-parę plastrów jabłka
-1 łyżeczka proszku Moringa*
-2 łyżeczki mikstury gingerowo-avocadowej**
-herbatka ziołowa ze skrzypu (może być woda lub sok)
-1/4 łyżeczki witaminy C w proszku
wyszła mi taka ilość
*O Morindze, cudownym drzewie pisałam kilka postów, m.in. tutaj: Świeże i suszone liśce Moringi
Moringa to bardzo dobry naturalny suplement, polecany i lubiany przez wielu lekarzy i naturoterapeutów, jak wykazują badania labolatoryjne, bogaty w witaminy i minerały w o wiele większej dawce niż zawierają owoce i warzywa. Szczególnie więc zimową porą warto z niego korzystać.
latem ładnie u mnie rosła Moringa, zagladała już do okna
O Morindze pisała również Ania (Aniaha), która mieszka w Senegalu, gdzie Moringa ma swoje naturalne środowisko. Ania prowadzi bloga:
Rak, bieganie i Senegal.
Ania zna i korzysta z Moringi na codzień. Myślę, że chętnie podpowie na temat Moringi, jeśli ktoś zapyta. Tutaj post Ani o Morindze: Nebedaye albo Moringa.
Nie wiedziałam, że w Afryce Moringa nazywana jest Nebedaye. Od Ani dowiedziałam się, że Nebedaye to zniekształcone 'never die', co znaczy - nigdy nie umrzeć, nigdy nie umierają.
^^^^^^
O korzyściach i zastosowaniu pestek avocado, dokładne informacje znalazłam na blogu NotMilka: http://milknothanks.blogspot.com/. Nie wiedziałam, że pestek/ziaren avocado nie należy wyrzucać. Mają swoje cenne wartości. ... Owoce należy spożywać w całości - sprawdza się po raz kolejny.
Korzystam teraz z pestek avocado w różny sposób. Dla zainteresowanych wykorzystaniem pestek, proponuję dokładnie zapoznać się z informacjami podanymi przez NotMilka, aby poznać wszelkie 'Za i Przeciw' wskazania:
NOTMILK NA TROPIE NASION - WŁAŚCIWOŚCI ZDROWOTNE PESTEK AWOKADO
Ja wykorzystuję utartą pestkę owocu avocado do zrobienia mikstury odpornościowej. Zimową porą bardzo dobry rozgrzewacz od wewnątrz. Niezbyt smaczny smak pestki w tej miksturze nie jest odczuwalny. Przetrzymuję miksturę w lodówce kilka dni.
Używam po łyżeczce tego syropu rano, sam lub z wodą.
Używam też do szejków 1-2 łyżeczek wraz z utartymi składnikami.
**Odpornościowa Mikstura Gingerowo-avocadowa.
-utarte na tarce (drobne oczka) ziarno avocado: link/
-posiekany drobno spory kawałek gingera (imbir)
-sok z 2-3 cytryn
-miód lub inny słodzik - do smaku ( u mnie 2-3 łyżki miodu, lubię słodkie syropy)
może być bez słodzenia jeśli ktoś woli
Zapakować do małego słoiczka wszystkie składniki i dobrze wstrząsać kilka razy. Zostawić na 2-3 godziny, aby składniki się przegryzły. Przechowywać można w lodówce (1-2 tygodni)
Używam codziennie, 1-2 łyżeczek syropu.
Dodaję do herbatek, soków, szejków, ok. 1-2 łyżeczek
Może być również do sałatek i wielu innych potraw, wg. smaku i gustu.
po lewej Moringa, po prawej końcówka mojej mikstury Gingerowo-Avocadowej
Taką miksturę robię również bez utartej pestki awocado, reszta składników jak wyżej.
Zazwyczaj dodaję z 2 lub więcej łyżeczek soku z buraczków. Wg. uznania, nie za dużo jednak, aby nie zrobił się smak zbyt buraczany.
Pyszna do herbatek i piękna w kolorze dzięki sokowi z buraczka.
Podałam przykłady... każdy może tworzyć swoje własne rozgrzewające, uodparniające, wzmacniające zimowe mikstury używając: ginger, cynamon, goździki, pestki z avocado ... i wiele innych, np. pikantne ostre papryczki.
mikstura gingerowo-buraczkowa, tym razem składniki pokroiłam grubiej
Zimowo, smacznie i zdrowo!
Update:
Ty Bollinger mówi o Zija Moringa [PL] - dzięki za tłumaczenie! -