Pizza jest jednym z bardziej ulubionych, kuszących, pachnących potraw. Lecz nie koniecznie zdrowych. Dla tych którzy starają się dbać o swoje zdrowie i nie ulegać pokusie reklamowanych smakołyków proponuję Pizzę na surowo.
Jest również smaczna, daje pełną gamę odżywczych, nie pozbawionych w czasie obróbki gotowania, czy pieczenia składników. Dodatkowym plusem jest łatwość wykonania i można ją również przechowywać w lodówce lub zamrażarce (spód pizzy), jest wtedy nawet lepsza, gdy składniki "ciasta" przegryzą się, nabierają wtedy lepszego smaku.
Taka Pizza to również bogatcwo kolorów, jakie Natura daje nam w darze, a które również tracimy podczas gotowania.
Wierzch Pizzy to wyzwanie dla naszej wyobraźni artystycznej i naszych smakowych upodobań. Jak artysta pędzlem, tak my możemy "malować"naszą Pizzę kolorami i smakami, które mamy pod ręką, które lubimy, mamy w ogródku (prawdziwi szczęśliwcy) lub w lodówce (też szczęściarze)
Oto przepis na smaczną, prostą, surową Pizzę. Nie ważę składników, więc podam orientacyjnie.
Spód, czyli "ciasto"
-kilka garści namoczonych wcześniej (najlepiej przez noc) i odsączonych migdałów rozmiażdż w robocie kuchennym
-dodaj sok z cytryny, sól, paprykę, cebulę, z dwa ząbki czosnku, z dwa daktyle i ponownie zmiksuj
-uformuj spód pizzy
(koniecznie przypraw wg. swojego smaku, wszystko jest jadalne, można próbować)
W blenderze sos:
1 duży pomidor, sok z 1/2 cytryny, 2 daktyle, szczypta oliwy z oliwek, trochę soli
(kilka suszonych pomidorów lub papryczka suszona byłoby bardzo wskazane)
Sosem malujemy "ciasto".
Na wierzch układamy co mamy, co lubimy, np. pomidory, avokado, cebula, grzybki marynowane, marchewka, seler, itp..., itd
Na wierzch posypujemy ulubione zioła, np. rozmaryn, szczypiorek...,...
Pikantność doprawiamy wg. smaku.
Pizza musi pobyć w lodówce z pół godziny.
Twoja napewno będzie ładniejsza, smaczniejsza i bogatsza artystycznie.
SMACZNEGO!