Idun, Iduna, Ithun, Idunna, Idunn (staronord. Iðunn) - bogini wiosny w mitologii skandynawskiej, żona Bragiego, córka karła Svalda. Uosabiała porę roku pomiędzy marcem a wrześniem. Opiekowała się koszem ze złotymi jabłkami nieśmiertelności, który zawsze był pełny. Zapewniały one nieśmiertelność każdemu, kto je spożył. Idun podawała je tylko bogom na ucztach w Asgardzie..... (Wikipedia)
W starożytności jabłko było symbolem szczęścia, zwłaszcza w życiu seksualnym, a także miłości, płodności, małżeństwa, wiosny, urodzaju, długowieczności i nieśmiertelności. Znajduje to odzwierciedlenie w mitologiach europejskich, np. jabłko niezgody, podarowane przez Parysa najpiękniejszej z bogiń, złote jabłka Iduny, spożywane przez bogów w Asgardzie i zapewniające im nieśmiertelność, czy też Avalon ("Wyspa Jabłek") - celtycki raj i kraina wiecznej wiosny.
W tradycji chrześcijańskiej jabłko stało się z tego powodu symbolem pokusy i pożądania - według średniowiecznych artystów jabłko było owocem zerwanym przez Ewę z drzewa poznania dobra i zła, choć Pismo Święte nie zawiera nazwy owocu.
Jabłko jest też tradycyjnym atrybutem władzy królewskiej - złote jabłko z krzyżem symbolizuje sferę kosmiczną, świat i kulę ziemską. Używane jest przy koronacjach obok berła i korony.
Apteka natury. Poradnik zdrowia - Jadwiga Górnicka, znana polska lekarka-naturalistka:
W światowej produkcji owoców jabłko zajmuje drugie miejsce po winogronach.
Jabłko zawdzięcza swoją popularność przede wszystkim walorom spożywczym. Ale chociaż jak najsłuszniej uchodzi za owoc bardzo zdrowy, jego zalety lecznicze nie są dostatecznie znane. A jabłko jest znakomitym środkiem terapeutycznym, zasługującym na szersze upowszechnienie. O jego właściwościach leczniczych decydują składniki, spośród których najważniejsze to potas oraz inne biopierwiastki, pektyny, kwasy organiczne oraz witaminy, głównie C.
Właściwości Lecznicze
Jabłko wzmacnia mięśnie i układ nerwowy,
działa moczopędnie, przeciwkamicowo, przeciwreumatycznie,
trawiennie, odświeżająco, dzięki pektynom obniża poziom cholesterolu we krwi,
ochrania przewód pokarmowy, wpływa pobudzająco na pracę wątroby i zmniejsza jej przekrwienie, wpływa oczyszczająco na krew, odchudza tkanki.
Pektyny jabłkowe regulują florę bakteryjną jelit, neutralizują substancje toksyczne,
rozpuszczają cholesterol, wiążą radioaktywny kobalt, stront i ołów, pobudzają wydzielanie kwasu moczowego przez nerki.
Wapń i krzem skórki jabłka działają korzystnie na włosy i paznokcie.
Wskazania lecznicze
Anemia, artretyzm, bezsenność, bóle żołądka z obrzękiem jego błony śluzowej na tle artretycznym, ciąża, dna, dolegliwości oskrzeli, infekcje jelitowe, miażdżyca, nadciśnienie tętnicze, nadmierne wypełnienie naczyń krwią, niedobór minerałów, nerwowość, opryszczka, osłabienie fizyczne i umysłowe, otyłość, przemęczenie, rekonwalescencja, reumatyzm, rozwolnienie, schorzenia przewlekłe wątroby, schorzenia mięśnia sercowego, skąpomocz, stany gorączkowe, uporczywy ból głowy, zaparcia, zawały.
cdn.