Zdjęcia i przepisy : Watermelon Almond Tart
Watermelon Banana Split
Wartości odżywcze i lecznicze arbuza.
Zawiera aż 92 % wody, dlatego też dobrze gasi pragnienie. Ma orzeźwiający smak, do czego przyczynia się zawartość kwasu jabłkowego i cytrynowego i słodkawy, przyjemny smak. Ma znikomą zawartość witamin; zaledwie 0,03 mg% B1, 0,04 mg% B2 i 6 mg% C. Zawiera trochę potrzebnych organizmowi pierwiastków: ok. 70 mg% potasu, 11 mg% wapnia , 8 mg% chloru, 8 mg% sodu, 7 mg% siarki, 3 mg% magnezu i fosforu, 02 mg% żelaza i ok. 0,07 mg% miedzi. Ma znikomą wartość energetyczną - zaledwie 10 kalorii w 100 g.
Polepsza przemianę materii, wpływa korzystnie na układ pokarmowy. Jest też używany do maseczek na skórę, działa bowiem przeciwzmarszczkowo, tonizująco i ściągająco, pomaga przy leczeniu stanów zapalnych skóry i zajadów.
Arbuz dzięki dużej zawartości wody w owocach jest gatunkiem moczopędnym, zalecanym dla chorych na nerki. Z badań wynika również, że podobnie jak pomidor i czerwony grejpfrut jest źródłem likopenu, który ma właściwości wspomagania leczenia chorób nowotworowych.
Arbuz wykorzystywany jest także przy leczeniu stanów zapalnych skóry oraz tzw. zajadów, czy wyprysków. Wystarczy wtedy tylko obrać arbuza i ogórka, wycisnąć z nich sok, posmarować twarz i trzymać tę mieszankę ok. 20 minut, po czym zmyć letnią wodą - twierdzi autor interesującego artykułu na temat arbuza - Marek Wyciślok.
Co więcej o wartościach i sposobach wykorzystania arbuza pisze Marek:
Arbuz, czyli kawon
Tu więcej informacji o arbuzie:
http://pl.wikipedia.org/wiki/Kawon
Jak wyrzeźbić arbuzowy kosz z owocami:
http://video.about.com/homecooking/Watermelon-Basket.--3T.htm
Watermelon Banana Split
Wartości odżywcze i lecznicze arbuza.
Zawiera aż 92 % wody, dlatego też dobrze gasi pragnienie. Ma orzeźwiający smak, do czego przyczynia się zawartość kwasu jabłkowego i cytrynowego i słodkawy, przyjemny smak. Ma znikomą zawartość witamin; zaledwie 0,03 mg% B1, 0,04 mg% B2 i 6 mg% C. Zawiera trochę potrzebnych organizmowi pierwiastków: ok. 70 mg% potasu, 11 mg% wapnia , 8 mg% chloru, 8 mg% sodu, 7 mg% siarki, 3 mg% magnezu i fosforu, 02 mg% żelaza i ok. 0,07 mg% miedzi. Ma znikomą wartość energetyczną - zaledwie 10 kalorii w 100 g.
Polepsza przemianę materii, wpływa korzystnie na układ pokarmowy. Jest też używany do maseczek na skórę, działa bowiem przeciwzmarszczkowo, tonizująco i ściągająco, pomaga przy leczeniu stanów zapalnych skóry i zajadów.
Arbuz dzięki dużej zawartości wody w owocach jest gatunkiem moczopędnym, zalecanym dla chorych na nerki. Z badań wynika również, że podobnie jak pomidor i czerwony grejpfrut jest źródłem likopenu, który ma właściwości wspomagania leczenia chorób nowotworowych.
Arbuz wykorzystywany jest także przy leczeniu stanów zapalnych skóry oraz tzw. zajadów, czy wyprysków. Wystarczy wtedy tylko obrać arbuza i ogórka, wycisnąć z nich sok, posmarować twarz i trzymać tę mieszankę ok. 20 minut, po czym zmyć letnią wodą - twierdzi autor interesującego artykułu na temat arbuza - Marek Wyciślok.
Co więcej o wartościach i sposobach wykorzystania arbuza pisze Marek:
Arbuz, czyli kawon
Tu więcej informacji o arbuzie:
http://pl.wikipedia.org/wiki/Kawon
Jak wyrzeźbić arbuzowy kosz z owocami:
http://video.about.com/homecooking/Watermelon-Basket.--3T.htm