Już sam kolor – ciepły, pomarańczowy – rozgrzewa i dodaje optymizmu. W dodatku dynia jest uniwersalna! Można z niej zrobić cały obiad z deserem i przystawkami. Pełen witamin i mikroelementów. Same zalety, wad nie stwierdzono. Jedzmy dynie!
Tak ciepło i apetycznie zachęca Urszula Duda-Szelińska, z zawodu biolog, w artykule z listopadowego wydania Wróżki:
http://www.wrozka.com.pl/
Dynia bardzo rzadko gościła w moim domu. Postanowiłam jednak przyjrzeć się jej bliżej i kupiłam jedną dużą dynię i parę małych, kolorowych. Jako dekoracja w domu ... podoba mi się,... nawet bardzo. Wniosła ciepło słonecznych kolorów do domu i to co lubię najbardziej ... trochę Energii Żywej Natury.
Ciekawa jestem jak długo może ta dekoracja być żywa, czy zimową porą również? . ... jak wspomniałam poznaję dynię....
Nie chodzi mi oczywiście tylko o dekorację na jesienno-zimowe dni, ale również o wartości odżywcze, i także smakowe dyni.
Czyż nie cudna jest ta naturalna, dyniowa waza pełna słonecznej zupy?
Na zdrowie!
I smaczna, i zdrowa, mało kaloryczna, a przy tym sycąca – takie połączenia lubimy najbardziej! I taka właśnie jest dynia. Dostarcza błonnika, zawiera beta-karoten chroniący przed wolnymi rodnikami (im intensywniejszy kolor, tym więcej witaminy). Ma dużo potasu oraz kwas foliowy. Z pestek dyni wytwarza się znakomity, tłoczony na zimno olej. Oprócz mnóstwa witamin i minerałów zawiera on też fitosterole obniżające poziom cholesterolu i zwalczające wolne rodniki.
Pestki mają wysoką zawartość cynku oraz lecytyny. Poprawiają przemianę materii, wpływają korzystnie na czynności mózgu. Od niepamiętnych czasów stosowano je przeciwko pasożytom przewodu pokarmowego, w leczeniu stanów zapalnych nerek i pęcherza moczowego, a także – ze względu na znaczącą zawartość cynku – przy chorobach skóry takich jak trądzik czy opryszczka oraz przy wrzodach żołądka i niegojących się ranach. Ponieważ dynia w zasadzie nie wiąże azotanów z gleby, jest lepszym źródłem składników mineralnych niż marchew.
Więcej o dyniowych walorach i przepisach tutaj:
http://www.wrozka.com.pl/component/content/article/5845
*******
Linki:
Surowe ciasto dyniowe od Agnieszki:
http://drogadoprawdziwegoszczescia.blogspot.com/2010/10/surowe-ciasto-dyniowe.html
Zupa wg. kuchni makrobiotycznej:
http://www.kuchnia-kuchnia.pl/pl8/teksty511/ZUPAZCZERWONEJSOCZEWICYIDYNI
Zupa z dyni z ciecierzycą:
http://wegetarianka.blox.pl/2010/11/ZUPA-KREM-Z-DYNI-Z-CIECIERZYCA.html
Dynia - przepisy:
http://www.kwestiasmaku.com/zielony_srodek/dynia/przepisy.html
Zupa dyniowa (film):
http://www.kwestiasmaku.com/zielony_srodek/dynia/zupa_dyniowa_z_curry/przepis.html
I jeszcze pojawił się wegetariański pasztet z dyni:
http://cobylonaobiad.blox.pl/tagi_b/143724/pasztet-z-dyni.html
http://www.beawkuchni.com/2010/10/festiwal-dyni-2010.html
Photo z powyższej strony.