Wszystko o tych i o innych grzybach, preparaty lecznicze z grzybów, także przepisy kulinarne można znaleźć na pięknej stronie - Farma Grzybów:
http://www.farmagrzybow.eu/
Shitake:
Shitake
Twardziak jadalny - Shitake (Lentinula edodes), to grzyby w naturze występujące w Japonii i Chinach, w strefie subtropikalnej i znane tam od ok. 3000 lat. Owocniki wyrastają w grupach, na martwym drewnie liściastym. Kapelusz jest brązowy, czerwonobrązowy lub szarobrązowy. Blaszki są białawe, gęste i szerokie. Trzon również białawy ale z wiekiem brązowieje.
Grzyby Shitake są najstarszym na świecie grzybem uprawianym przez człowieka.
Shitake należy do gatunków grzybów cieszących się dużym zainteresowaniem. Wynika to z jego wyjątkowych walorów smakowych, dużej wartości odżywczej oraz udokumentowanych badaniami klinicznymi właściwości leczniczych.
Japończycy uważają wyciąg z grzyba shitake za eliksir życia, który odświeża jednocześnie duszę i ciało.
Właściwości lecznicze Shi-take:
1. Właściwości antyrakowe. W trakcie gotowania suszonego shitake uwalnia się kwas TCA - jest efektywnym czynnikiem mogącym hamować formowanie komórek nowotworowych.
2. Zapobieganie osteoporozie. Ergosterol jest przekształcony w witaminę D - kiedy shitake zostanie wystawiony na światło słoneczne. Witamina D jest niezbędna dla pochłaniania wapna i fosforu potrzebnego do budowy kości. Witamina D pomaga leczyć raka piersi i raka jelita grubego.
3. Wzmacnianie systemu odpornościowego. Stres zwiększa zapotrzebowanie na glutamian z jelita. Kwas glutamianowy jest głównym aminokwasem w shitake. RNA uzyskany z grzyba i zarodników shitake pobudza interferony, które mają znaczenie antyrakowe i pobudzające system odpornościowy. Lentinian - polisaharyd (beta-glukan) uzyskany z shitake jest czynnikiem antyrakowym i antyinfekcyjnym. Powoduje wzmocnienie działania systemu odpornościowego.
Czytaj więcej:
http://www.farmagrzybow.eu/grzyby.html
Maitake:
Maitake - Grigola Frondoza
Grzyby Maitake były używane w Azji od wieków,aby zachować młodosć i zdrowie, były także cenione jako wykwintne pożywienie i zioło na długowiecznosć.
MAITAKE DOSŁOWNIE ZNACZY TAŃCZĄCY GRZYB.
Najprawdopodobniej nazwę tę otrzymał w feudalnej Japonii, ponieważ jeśli ktoś napotkał Maitake rosnącego "na dziko" zaczynał tańczyć z radości, bo był on tak cenny jak srebro. Grzyb ten rośnie w warunkach naturalnych w Północnej Japoni na pniach drzew w kępach i może osiągnąć wagę ponad 100 funtów. Jest on ceniony w japońskim ziołolecznictwie jako adaptogen - co oznacza pomoc w równoważeniu zmienionego systemu immunologicznego w kierunku poprawy.
Maitake posiada wspaniały smak dla koneserów grzybów ale przede wszystkim jest cennym produktem w medycynie żywieniowej. Nazywany jest również "środkiem leczniczym przyszłości"
Naukowcy podkreślają, że grzyb Maitake ma zdolność regulowania cisnienia krwi, poziomu glukozy, insuliny oraz lipidów wątroby i surowicy tj. cholesterol, trójglicerydy i fosfolipidy; może też być pomocny w leczeniu nadwagi.
Maitake dostarcza wiele ważnych witamin i minerałów takich jak B1, B2, C, D, wapń, magnez, potas, białka i aminokwasy. Zawiera on także beta-glukan zwany D-fraction, który stymuluje system odpornościowy w ten sposób, że pobudza działanie komórek odpornościowych makrofagów i komórek niszczących komórki zaatakowane przez raka Są to ważne funkcje systemu immunologicznego i zasadnicze elementy w walce z rakiem.
Czytaj więcej:
http://www.farmagrzybow.eu/maitake.html
Zdjęcia i tekst: http://www.farmagrzybow.eu/