(łączy się jak neutralna grupa pokarmów).
Orzechy należy namoczyć w dwu-trzykrotnie większej ilości wody, co najmniej na 6-12 godzin wcześniej, najlepiej pozostawić przez noc, w temperaturze pokojowej.
Rano wodę odlać, a orzechy wypłukać.
Zmiksować ze świezą wodą w stosunku: 1 filiżanka orzechów na 2-3 filiżanki wody.
Najlepiej poeksperymentować i sprawdzić jaka gęstość mleka najbardziej nam smakuje.
Oczywiście, im mniej wody, tym jest gęstsze i bardziej intensywne.
Po zmiksowaniu odcedzić na gęstym sitku lub specjalnym woreczku do sera.
Nie ma ograniczenia jeśli chodzi o rodzaj wykorzystywanych orzechów i dodatki.
Bardzo dobre są orzechy laskowe i moje ulubione - migdały.
Pyszne i dosyć gęste jest również mleko z orzechów brazylijskich.
Na bazie mleka orzechowego możemy tworzyć różne pyszne koktajle.
************
************
Mleko orzechowe:
Składniki:
1 szkl. wody
1 szkl. orzechów
¼ łyżeczki soli
1 łyżka miodu/mogą byc daktyle/
Wszystkie składniki zmiksować razem w blenderze do konsystencji mleka - ok. 2 minuty. Następnie dodać 2-3 szklanki wody i zmiksować jeszcze raz. Przecedzić.
Jak łatwo można zrobić np. mleko migdałowe możemy zobaczyć na poniższym video:
1 szkl. wody
1 szkl. orzechów
¼ łyżeczki soli
1 łyżka miodu/mogą byc daktyle/
Wszystkie składniki zmiksować razem w blenderze do konsystencji mleka - ok. 2 minuty. Następnie dodać 2-3 szklanki wody i zmiksować jeszcze raz. Przecedzić.
Jak łatwo można zrobić np. mleko migdałowe możemy zobaczyć na poniższym video:
Wiele propozycji mleka roslinnego można podpatrzyć na stronie Weganie:
http://weganie.blogspot.com/2010/11/mleko-roslinne.html