Candida - przyjaciel, czy wróg?
'Dobre zdrowie to silny system immunologiczny. Silny system immunologiczny - candida nam nie groźna.'.
Mały poradnik dla początkujacych, którzy chcą żyć zdrowo....
dalszy ciąg. (cz. 1- tutaj:
link)
Dzisiaj temat Candidy, zaliczanej do plagi XXI wieku. Warto na rozpoczęcie swej drogi do zdrowia zapoznać się dokładniej z tematem Candidy. Również osoby mniej czy więcej zaawansowane w troskę o swe zdrowie, mogą skorygować, czy uzupełnić swoją wiedzę. Można powiedzieć - jeśli Candida naszym przyjacielem - czujemy się zdrowo i komfortowo.
okładka książki dr Andrzeja Janusa
Wiele osób, również młodych już niemal zapomniało jak to jest być w pełni zdrowym, wstawać rano w dobrej kondycji, z chęcią do życia, nie odczuwać bezpodstawnego zmęczenia, nie dźwigać nielubianych, zbednych kilogramów.....
Naprawdę warto to zmienić póki nie jest za późno!
Optymistyczne jest to, że można to zmienić, w większości przypadków samemu, bez ponoszenia kosztów, na które bywa, że kogoś nie stać.
Poza tym to co można osiągnąć samemu jest najcenniejsze.
Dlaczego temat Candidy jest tak ważny I co to takiego Candida?
Candida albicans jest niepozornym organizmem z pogranicza świata roślinnego zamieszkującym dolną cześć przewodu pokarmowego od momentu naszego przyjścia na świat. Spełnia ona ważną rolę trawienną pomagając w procesie rozkładu cukru przez organizm.
Jej drugie oblicze jako niszczyciela naszego systemu immunologicznego
w przypadku jej przerostu, uznawane jest jako plaga ostatnich lat, chociaż pierwsze przypadki były opisane już przez ojca medycyny Hipokratesa.
Candida jest obecna praktycznie wszędzie w środowisku i dopóki nasz organizm posiada normalne funkcje obronne jest dla nas niegroźna.
Inni mieszkańcy jelit to tzw. "pozytywne" bakterie:
acidophilus, bulgaricus, bifudus i inne. Podobnie jak candida, odgrywają ważną rolę w trawieniu, ponadto co jest mniej rozpowszechnione lub uznawane, kontrolują rozwój
candidy albicans żywiąc się nią. Te pozytywne bakterie są zasiedlane w przewodzie pokarmowym z mlekiem matki. Jeśli niemowlak nie jest karmiony piersią może to być przyczyną braku równowagi między pozytywnymi bakteriami a candidą, co czasami ma poważne konsekwencje w przyszłości.
W odpowiednich ilościach, Candida jest bardzo pomocna, gdyż pomaga w trawieniu i wchłaniania składników pokarmowych. Jednak przerost tego grzyba / drożdży/ Candida albicans narusza znacznie stan naszego zdrowia. Candida może rozmnażać się w całym układzie pokarmowym, co naraża układ odpornościowy i trawienny (powoduje dysfunkcji wątroby i jelit). Przerost Candidy wywoływany jest przez oportunistyczne mikroflory, które rozprzestrzeniają się w organizmie, jest wtedy, gdy są odpowiednie warunki, takie jak:
kwaśne, wilgotne i słodkie środowisko.
Zawsze należy pamiętać, że objawy zależą od części ciała, która jest zainfekowana.
Najczęstsze objawy infekcji Candida to:
*Zakażenia grzybicze skóry i paznokci
*Uczucie ciągłego zmęczenia, tzw. przewlekłe zmęczenie lub fibromyalgia
*Problemy trawienne, takie jak wzdęcia, zaparcia lub biegunki,
*Choroby autoimmunologiczne ( np.
Hashimoto, reumatoidalne zapalenie stawów wrzodziejące zapalenie okrężnicy, toczeń rumieniowaty, łuszczyca,
stwardnienie rozsiane)
*Trudności z koncentracją, słaba pamięć, brak koncentracji, ADD, ADHD, migreny
*Problemy skórne, takie jak wypryski, łuszczyca, pokrzywka, wysypka
*Drażliwość, wahania nastroju, lęk lub depresja
*Infekcje pochwy, zakażenia dróg moczowych, swędzenie odbytu
*Ciężkie sezonowe alergie lub swędzące uszy
*Silne pragnienia cukru i rafinowanych węglowodanów
Candida jako "zespół candida" to często wiele niewyraźnych, niepowiązanych ze sobą objawów. Pacjenci mogą być kierowani do psychiatrów z powodu ich neurotycznej kondycji i niewydolności współczesnej medycyny w znalezieniu biologicznej diagnozy. Lekarze nie mają czasu zastanawiać się nad czymś czego nie widać i nie można zlokalizować badaniami podstawowymi, więc nie ma problemu, pacjent jest po prostu "nerwicowy".
Patofizjologia:
Candida przez swoje oddziaływanie na ścianę jelita powoduje jej nieszczelność i wzmożoną przepuszczalność ścian jelit dla molekuł, które normalnie nie powinny się pojawić we krwi, co może prowadzić do reakcji układu immunologicznego na nie, np.: alergii na pokarmy. Przedostające się rożne molekuły, normalnie nieszkodliwe mogą powodować różne objawy alergiczne o nietypowym obrazie. Natomiast przedostając się przez barierę krew-mózg mogą powodować zaburzenie roli neurotransmiterów co może prowadzić do różnych mentalnych objawów i być przyczyną do błędnych rozpoznań choroby układu nerwowego,
Układ immunologiczny zajęty usuwaniem tych różnych molekuł, normalnie nie pojawiających się we krwi, zostaje zajęty dodatkową pracą, przez co jego normalne funkcje zostają zaburzone - i następuje jego osłabienie i niesprawność funkcjonalna. Natomiast substancje dotychczas obojętne stają się alergenami. Osoby takie stają się wrażliwe na wiele czynników ze środowiska i dotyczy to nie tylko pokarmów, ale i substancji dostających się drogami oddechowymi. Dotychczas nieszkodliwe substancje stają się alergenami wziewnymi. Jak zostało wyżej nadmienione - to jeszcze jeden wynik oddziaływania Candidy na przewód pokarmowy, powodujący nieszczelność i wzmożoną przepuszczalność ścian jelit dla molekuł. Candida produkuje około 80 różnych toksyn stąd ich wpływ na organizm powoduje tak różnorodne objawy z różnych narządów - brak wzajemnego powiązania pomiędzy sobą. Często podobieństwo objawów do zespołów przewlekłego zmęczenia, alergii pokarmowych, chorób przewodu pokarmowego, zespołów osłabionej odporności immunologicznej powoduje leczenie tych zespołów i chorób a nie candidę.
Pojawianie się tego rodzaju objawów nastąpiło lata po tym jak współczesna medycyna zdecydowała się leczyć większość schorzeń przy pomocy antybiotyków, czyli produktów pleśni. Antybiotyk o szerokim spektrum zabija wszelkie bakterie w organizmie człowieka, nawet te przyjazne, które współzawodniczą o kolonizację naszego przewodu pokarmowego z adwersarzem zwanym candida albicans.
Jak można sprawdzić czy mamy przerost Candidy?
Najbardziej skuteczne to badanie z:
krwi,
moczu i
stolca.
Jest również prosty, tani, możliwy do wykonania samemu sposób, który pomoże wykryć, czy mamy przerost Candidy.
TEST na przerost Candidy.
Należy go wykonać rano zaraz po przebudzeniu przed umyciem żebów i przed jedzeniem. Najlepiej wieczorem przygotować sobie szklankę z wodą, aby nie zapomnieć.
Proponuję wykonywać test codziennie przez 1 tydzień.
Wykonać należy 3 proste czynności:
1. Szklanka napełniona do połowy wodą.
2. Splunąć poranną slinę do wody (koniecznie przed umyciem zębów i jedzeniem)
3. Sprawdzić z 2-3 razy jak wygląda woda. .. (ok. 40 minut woda może stać i być co ok. 15 min. obserwowana)
Sprawdzamy, czy ślina spływa na dno szklanki lub czy pojawią się spływające w dół tzw. 'nogi'. Jeśli tak, to znaczy, że mamy przerost Candidy. Jeśli tych 'nóżek' jest dużo znaczy, że przerost Candidy powinien być leczony.
Dla lepszego zrozumienia jak wykonać Test - filmik:
Podoba mi się podejście do zdrowia młodego Michała, który stara się inspirować do zdrowego stylu życia, również mówi o teście na obecność Candidy:
http://youtu.be/RjU6mow35Dk
Pojawiają się opinie, że test ten nie jest prawdziwy. ... ???... Nie wiem, wiem napewno, że nic nie kosztuje.
Jeśli ktoś ma wątpliwości - może sprawdzić sobie przez badanie laboratoryjne.
W ciężkich przypadkach chorobowych, każdy wie, że należy zawsze konsultować się z lekarzem!
Jeśli chodzi o mnie, zadowala mnie ten sposób badania. Wypróbowałam wielokrotnie, stosując różne metody odżywiania.
Szklanka z wodą albo bywała czysta, albo pojawiały się 'nóżki'.
Znaczy to, że można skutecznie pozbyć się Candidy, zatrzymać przerost drożdżycy, przywrócić przyjazne bakterie, uzdrowić jelita poprzez zmianę diety.
Zmiana diety jest podstawą przywrócenia prawidłowej pracy jelit - nie można tego uniknąć.
Przede wszystkim należy usunąć cukier, gdyż cukier to najlepsza pożywka dla drożdży.
Moja propozycja:
zrezygnować, chociażby próbnie na 1 tydzień: z cukru, wszelkich ciast, słodyczy, ziaren, mąki, makaronów, alkoholu, pokarmów fermentowanych i samemu zobaczyć jaka będzie różnica.
Dlaczego unikać należy również pokarmów fermentowanych, które zalecane bywają jako najlepszy probiotyk?
Warto od nich się powstrzymać do momentu uregulowania pracy jelit. Fermentowane karmią dobre i złe bakterie. Jeśli ktoś ma jelita w dobrej kondycji, bez infekcji, fermentowane karmią dobre bakterie. Jednak większość ludzi zaczyna leczenie przerostu Candidy mając infekcje i nieszczelne jellita, wówczas daje się pożywkę zarówno dobrym jak i złym bakteriom.
(Poza tym warto pamiętać, że domowe, prawidłowo zrobione fermentowane pokarmy znacznie różnią się od fermentowanych przemysłowych).
Np. zalecana i popularnie stosowana kombucha jako dobry probiotyk jest tlenowej fermentacji i zawiera mikroorganizmy, które nie powinny być spożywane przez osoby z problemami jelitowymi.
Na temat Candidy i jej przerostu jest bardzo dużo materiału w Internecie, jest również dużo książek. Opinie i metody leczenia są różne, często sprzeczne ze sobą, naprawdę można się pogubić i mieć problem z rozpoznaniem - co wybrać, komu wierzyć?
Od siebie dodam, że każdy jest inny, przede wszystkim każdy ma inne problemy, więc i metody powinny być dobierane indywidualnie.
Szczególnie gdy ktoś ma poważne problemy ze zdrowiem najlepiej jeśli pokieruje go doświadczony lekarz naturopata.
Dodam jeszcze od siebie -
obserwacja własnego ciała, reakcji organizmu i intuicja - stanowią ważny element w utrzymaniu zdrowia.
Trzymajmy kontrolę nad Candidą!
Niech Candida będzie naszym przyjacielem!
Istnieją różne naturalne sposoby leczenia przerostu Candidy, ale o tym następnym razem.
***********
Polecane strony do zgłębienia tematu:
Medycyna Naturalna -dr Andrzej Janus (autor książki - zdj. powyżej) -
link
Candida - plaga XXI wieku:
link
---------------------------------
Ponieważ temat jest bardzo ważny - (przerost Candidy to otwarte drzwi dla różnych poważnych chorób),
umieściłam fragment tego postu na Probiotykowym blogu. Jeśli ktoś ma własne doświadczenia, dobre informacje -linki, wdzięczna będę, jeśli podzieli się tym w komentarzach, tutaj:
http://natprobiotyki.blogspot.com/