Marchew, jako roślina astralna kumuluje energię światła słonecznego i promieni kosmicznych, co sprawia, że korzeń odznacza się dużą siłą witalną. Zachodzące w marchwi procesy przemiany kwantów energii świetlnej, krzemu i innych substancji działają stymulująco, szczególnie u dzieci, na ośrodkowy układ nerwowy i mają korzystny wpływ na przemianę materii (tworzenie tkanki kostnej, pobudzanie wzrostu).
WŁAŚCIWOŚCI LECZNICZE
Korzeń marchwi: działa wzmacniająco, ma właściwości remineralizujące, przeciwanemiczne, działa przeciwcukrzycowo, pobudza naturalne siły obronne, jest czynnikiem wzrostu, reguluje czynności jelit i działa przeciwbiegunkowo, przeczyszczająco, przeciwgnilnie, gojąco na jelita i przewód pokarmowy, oczyszcza krew, rozpuszcza żółć, sprzyja wydzielaniu mleka u karmiących matek, goi rany, działa wykrztuśnie, moczopędnie,
usuwa robaki, uwalnia z głębi skóry zrakowaciałe komórki i tkanki.
Nasiona: działają rozkurczowo.
WSKAZANIA LECZNICZE
Na użytek wewnętrzny
Astenia (
osłabienie ogólne), anemia, biegunka u dzieci, blednica, zaburzenia przemiany materii
(trawienne), dermatozy,
białaczka, demineralizacja, dolegliwości płucne (
gruźlica, bronchit chroniczny, astma), artretyzm, reumatyzm, hemoroidy,
infekcje jelit, krzywica, krwawienia żołądkowo-jelitowe, łuszczyca, niedomogi wątrobowo-żółciowe, niedobór mleka u karmiących matek, nadciśnienie tętnicze, niedokrwistość, obniżona ostrość widzenia, miażdżyca, pasożyty jelitowe, pęcherzyca.
Profilaktycznie: choroby zakaźne i zwyrodnieniowe, a także zmarszczki, skrofuloza, wrzód żołądka i dwunastnicy, stany nerwicowe, zapalenie jelita cienkiego i okrężnicy, oczyszczanie krwi zatrutej toksynami, regulacja krwawienia miesięcznego, zaparcia, żółtaczka,
stwardnienie rozsiane, cukrzyca.
(
Informacje z książki Jadwigi Górnickiej - Apteka Natury).
Dzisiaj polecam sok marchewkowy z dodatkiem mleka migdałowego, czyli Mleko Marchewkowo-Migdałowe (MMM). Pyszny i wzbogacony o właściwości odżywcze migdałów sok, stanowi doskonały posiłek nie tylko dla dzieci.
Jak zrobić MMM - tym razem demonstruje żona Jay Kordich (patrz poprzedni post) - Linda Kordich
na specjalnym sokowniku. Na nim można wykonać od razu mleko marchewkowo-migdałowe:
Ja nie mam takiego sprzętu, zrobiłam osobno mleko migdałowe i osobno sok marchewkowy, a później połączyłam ok. 1/3 mleka i 2/3 soku marchewkowego, może być odwrotnie, wg. gustu i smaku.
Jak zrobić mleko migdałowe przy użyciu zwykłego blendera można zobaczyć tutaj:
mleka roslinne
Ja tym razem robiąc mleko, dodałam parę namoczonych daktyli (dla słodkości) i razem z wodą z daktyli miksowałam namoczone wcześniej migdały. Marchew też miałam słodką.
W kuchni nic nie powinno się marnować. Pozostałą po wyciśnięciu soku pulpę marchewkową oraz wyciśniętą, właściwie
odcedzoną z migdałów i daktyli pulpę wykorzystałam do zrobienia deseru - coś w rodzaju
"Jesienna Chałwa Marchewkowa".
Zrobiłam skromny, ale dobry deser. Pomysł zaczerpnęłam z indyjskiegpo przepisu na marchewkową chałwę. Można zobaczyć tutaj:
Carrot Halwa
W kucharzeniu raczej nie gustuję i nie idzie mi to najlepiej, ale najważniejsze, że smak i aromat mi wyszedł całkiem, całkiem, ...lekki, smaczny i w stylu vegańskim.
Jestem pewna, że utalentowane i kochające się w artystycznym tworzeniu smakołyków osoby, wyczarują z marchewkowej pulpy (lub z marchewki) cudeńka .
Tak wygląda mój deser z pulpy. Zdjęcie u góry - to samo, tylko kształt inny. Naprawdę dobre, bez chwalenia się.
Przepis:
(
Najlepiej jest próbować i dosmaczać wg. własnego gustu)
-2 kubki marchewki utartej lub pulpy pozostałej po soku z marchewki - jeśli pulpa jest zbyt sucha dodajemy trochę wyciśniętego soku lub utartej marchewki (to zależy jak dokładnie nasz sokownik pracuje)
-1 kubek mleka migdałowego
- pół kubka mleka zagęszczonego (
wcześniej odlałam mleko ze zmiksowanych z małą ilością wody migdałów i daktyli (bez przecedzania
) - po odlaniu ok. pół kubka tego gęstego mleka, dodałam do reszty wody do odpowiedniej gęstoś
ci mleka)
- pół kubka masła kokosowego - gęsty olej kokosowy (
może być masło roś
linne)
- słodzimy do odpowiadającego nam smaku (
cukier, miód lub syrop agawe)
- 1 łyżka kardamonu,
- można dodać rodzynki
- orzechy posiekane do dekoracji
Sposób wykonania:
1. rozgrzać patelnię, rozgrzać masło kokosowe i dodać pulpę marchewkową + trochę soku z marchwi, jeśli trzeba. Przesmażyć chwilę do uzyskania aromatu.
2. dodać oba mleka i gotować chwilę, aż mleko się wchłonie.
3. dodać cukier, rodzynki i kardamon (
ja nie miałam - dodałam imbir zmieszany z cynamonem - 1 łyżeczkę), dalej gotować chwilę, aż wytworzy się jednolita masa.
4. ozdobić wg. uznania.
O zaletach marchewki i sposobach jej wykorzystania, można książkę napisać... to długi temat.
Jesień w kolorze marchewki jeszcze się nie skończyła....
-------
Link: Kuracje marchwiowe