Strona Główna:

Sunday, August 17, 2014

Żołądek człowieka, kwas solny i mikstura pomagająca odbudować kwas żołądkowy.

***
Stężony kwas solny zabija chorobotwórcze bakterie oraz inne drobnoustroje zawarte w pokarmie. Ponadto, wysoka kwaśność soku aktywuje zawarte w nim enzymy niezbędne do prawidłowego trawienia pokarmu.


Trochę teorii....

Żołądek człowieka – to podłużny, umięśniony narząd. Dzięki silnemu umięśnieniu dokładnie miesza i rozciera treść pokarmową w lepką brejowatą masę zwaną miazgą pokarmową. Dzięki wydzielaniu stężonego kwasu solnego sterylizuje pokarm. Ponadto dzięki enzymom trawiennym (i kwasowi solnemu) nadtrawia białko do tzw. peptydów, ułatwiając jego dalszy rozkład na czynniki proste w jelitach.

Pepsyna i trawienie żołądkowe

Podstawowym enzymem trawiennym żołądka jest pepsyna. Jest właściwie to grupa enzymów trawiennych, która w żołądku zapoczątkowuje trawienie białka. Pepsyna atakuje wiązania peptydowe białek w ich „słabych punktach”. Pod jej wpływem duże cząsteczki białek ulegają rozkładowi na krótsze elementy, nazywane peptydami.
Pepsynę wydzielają gruczoły żołądkowe w postaci nieczynnego prekursora – pepsynogenu.
Dopiero w silnie kwaśnym środowisku soku żołądkowego (poniżej pH.5) dochodzi do uaktywnienia enzymu i może on trawić pokarm.

Photo: link 

Jak zbudowany jest żołądek?

Żołądek człowieka jest podłużnym i silnie umięśnionym narządem. Aby zrozumieć mechanizm trawienia w tym narządzie trzeba zauważyć, że składa się z części wpustowej (przy połączeniu z przełykiem), trzonu żołądka (część środkowa) oraz części odźwiernikowej (przy przejściu w dwunastnicę). Workowatą wklęsłość żołądka będącą jego górnym biegunem nazywamy dnem tego narządu (nazwa myląca, ponieważ jest to jego najwyższa część). W tej górnej jego części – mieści się cały pośpiesznie zjedzony posiłek. Dopiero po zmagazynowaniu tutaj porcji jedzenia jest ona stopniowo przesuwana do dolnej odźwiernikową części żołądka dla intensywnego trawienia i sterylizacji przy pomocy soku żołądkowego. U osoby dorosłej pojemność żołądka waha się zazwyczaj od jednego do półtora litra. Wytwarza on przynajmniej taką samą objętość soku żołądkowego na dobę.

Budowa żołądka - podział na części anatomiczne. Photo: link


Ścianki żołądka składają się z trzech warstw: (patrząc od środka)
– z wyściółki wnętrza – czyli z błony śluzowej, na powierzchni znajdują się gruczoły okładzinowe wydzielające żrące trawienne soki żołądkowe, w tym wspomniany kwas solny, gruczoły śluzowe, które wydzielają śluz ochronny przed kwasem solnym, itp.
– z części środkowej, jaką jest gruba warstwa tkanki mięśniowej umożliwiająca mieszanie pokarmu; – z warstwy zewnętrznej (błony surowiczej).

 Sok żołądkowy

Sok żołądkowy jest wydzielany stale przez gruczoły wydzielnicze. Żołądek codziennie produkuje go 1,5-2,5 litra. Sok ten składa się z wody, kwasu solnego, pepsyny - enzymów trawiących białko i tłuszcze oraz innych składników sodu i potasu, śluzu i tzw. czynnika wewnętrznego niezbędnego do prawidłowego wchłaniania witaminy B12. (Niedobór czynnika wewnętrznego powoduje, że organizm nie wchłania witaminy B12, co jest przyczyną niedokrwistości, nazywanej dawniej anemią złośliwą). Najważniejszymi składnikami soku żołądkowego są kwas solny i pepsyna.

 Zdolność wydzielania soku żołądkowego zawdzięczamy specjalnym komórkom wydzielniczym ścianek żołądka. Żołądek jest wyścielony błoną śluzową o charakterystycznej strukturze o kształcie kosmków. Pozwala to na znaczne powiększenie powierzchni czynnej ścianek żołądka. W każdym kosmku znajduje się wiele komórek wydzielniczych – zwanych też gruczołami wydzielniczymi, które pod wpływem bodźców wyzwolonych przez przyjmowane pokarmy wydzielają codziennie do światła żołądka 1,5 - 2,5 l soku trawiennego. Sok żołądkowy jest wodnym roztworem kwasu solnego i enzymów trawiennych. Zawarte w nim enzymy trawią białka i (w mniejszym stopniu) tłuszcze.

Samoobrona śluzowa przed żrącym sokiem żołądkowym

Tajemnica zdrowego żołądka tkwi w szczelności ochronnej warstwy śluzu oddzielającej nabłonek żołądka od bardzo kwaśnego i trawiącego białko soku żołądkowego ma on właściwości fizykochemiczne, które neutralizują żrące działanie składników soku żołądkowego, a więc kwasu solnego i enzymów trawiennych. Im więcej jest czynnika drażniącego, tym większa jest produkcja śluzu.

ŻOŁĄDEK STERYLIZATOR
 
Kwas solny zabija chorobotwórcze bakterie oraz inne drobnoustroje zawarte w pokarmie.

Stężony kwas solny wytwarzany przez komórki (gruczoły) okładzinowe naszego żołądka jest jednym z najważniejszych składników soku żołądkowego. Nawet nie zdajemy sobie sprawy z tego, jak silnie stężony i żrący jest kwas solny w żołądku. Gruczoły okładzinowe są zdolne do „zagęszczania” kwasu nawet milion razy. Tak stężony kwas solny zabija chorobotwórcze bakterie oraz inne drobnoustroje zawarte w pokarmie. Ponadto, wysoka kwaśność soku aktywuje zawarte w nim enzymy niezbędne do prawidłowego trawienia pokarmu.
Ale uwaga – jeśli wydzielanie kwasu solnego do soku żołądkowego przekroczy 20 mmol HCl w ciągu 1 godziny mamy niebezpieczną dla zdrowia nadkwasotę.

Pomimo, że kwaśna kąpiel jest niezbędna do sterylizacji żołądka i prawidłowego trawienia spożytych pokarmów to w pewnych sytuacjach może spowodować wystąpienie dolegliwości cechujących chorobę żołądkowo-refluksową z takimi objawami jak, zgaga i zwracanie.

Źródło i dokładne info tutaj:
link

-------
Mikstura Imbirowa - pomaga odzyskać vitalność , energię, odporność

Podam prostą miksturę, która pomoże nam odbudować kwas żołądkowy.
Mikstura zaczerpnięta z Nauk Ayurvedy.

Składniki:
- 1 cytryna
- 3 obrane kostki imbiru; w przybliżeniu - każda wielkości do drugiego stawu kciuka
- 1/2 łyżeczki soli morskiej (najlepsza himalajska lub celtycka)

 Sposób wykonania:
Imbir drobno posiekać, dodać wyciśnięty sok z cytryny i sól - wszystkie składniki dobrze wymieszać.

Można mixturę przygotować w blenderku - ja tak robię odkąd mam mały, dobrze miksujący blenderek.

Moja mixturka - przechowuję ją w lodówce przez kilka dni - do wyczerpania.

Dodam, że nie jest najważniejsze dokładne zmiksowanie na tzw. jednolitą papkę.

Zażywamy pół łyżeczki mikstury w ciągu dnia przed głównymi posiłkami (śniadanie, obiad, kolacja)

Miksturę dokładnie żujemy w buzi. Jeśli ktoś nie może przełknąć mikstury ze względu na smak imbiru, po zżuciu - może wypluć.

Miksturkę tą traktuję jako lekarstwo, więc nie zażywam jej w nieograniczonych ilościach i robię przerwy w zażywaniu.
Głównym doradcą dla mnie jest mój organizm. Zazwyczaj po 2-ch tygodniach zażywania mam ochotę na przerwę.

Poza tym miksturkę  przechowuję w lodówce i lubię ją dodawać do niektórych szejków. (poza okresem kuracji, jesli mam na nia apetyt).

Jesli ktoś ma problem z żuciem samej miksturki przed jedzeniem może próbować dodawać ją do szejków
lub dodawać do gorącej wody
lub herbaty, którą lubi.

Ważne!
Każdy jest inny jeśli chodzi o potrzeby organizmu i aktualny stan zdrowia.. Nic na siłę nie warto stosować, czyli wbrew organizmowi. Bardzo rzadko, ale bywa, że ktoś wybitnie nie toleruje imbiru, ale uwielbia czosnek, więc może imbir zastąpić czosnkiem.
 Nie warto się zmuszać, być może nie teraz jest dla kogoś zapotrzebowanie na imbir.

  Mikstura Imbirowa  bardzo pomocna jest w odbudowie kwasu żołądkowego,  w likwidowaniu przerosu Candidy i zaburzeń trawiennych.

Osoby z poważnymi problemami żołądkowymi i nie tylko żołądkowymi, które biorą  różne leki, dobrze wiedzą, że lekarz prowadzący jest najważniejszy.

Teraz jest dobra pora na miksturkę z imbirem, aby złapać odporność na jesienno-zimową porę.

 Jak długo stosować mixture?

Moim zdaniem 2 -tygodniowa kuracja jest perfekt. Po 2-ch tygodniach daje się odczuć znaczną poprawę kondycji. Można zrobić przerwę i po ok. tygodniu lub dwóch kurację powtórzyć.
Zaznaczam - każdy jest w innej kondycji zdrowia i decyduje wg, własnego uznania.
 Ja w porze jesienno- zimowej bardzo często korzystam z tej miksturki.

Dla szczególnie  wrażliwych na ostrość imbiru:
Najlepiej rano po przebudzeniu dodać pół małej łyżeczki miksturki do dobrze ciepłej wody.
Szczególnie rano zawsze pijemy ciepłą wodę, ja lubię dobrze ciepłą, zimnej nie używam.



Cytryna

Image result for lemon
 Cytryna pomaga zapobiegać zaparciom, cukrzycy,wysokiemu ciśnieniu krwi, pomocna przy gorączce,  niestrawności i wielu innych problemach, również ma wpływ na stan skóry, włosów i zębów. Badania prowadzone w American Urological Association potwiedzają, że sok cytrynowy, tworząc cytrynian moczu skutecznie zapobiega tworzeniu się kamieni nerkowych poprzez eliminowanie tworzących się kryształków.

Imbir


Image result for gingerImbir jest niezbędny przy niestrawności, ale nie tylko łagodzi ból. Imbir stymuluje opróżnianie żołądka bez żadnych negatywnych skutków,  jest to środek rozkurczowy, co ma korzystny wpływ na przewód pokarmowy.  Dodatkowo, imbir hamuje H. pylori, co  pomaga w zapobieganiu tworzenia się wrzodów, a także chroni błonę śluzową żołądka.

Sól morska, himalajska, celtycka 


Sól morska, himalajska, celtycka naturalnie pomaga budować silny układ odpornościowy, pomaga w zimie w walce z  wirusami, gorączką i grypą, alergiami i innymi chorobami typu autoimmunologicznego. Alkalizuje również ciało, co jest pomocne w utrzymaniu równowagi poziomu kwasowości w organizmie,  co z kolei eliminuje ryzyko załapania się na poważne i zagrażające życiu choroby.




(Photos: Wikipedia )

Imbir: Lecznicze właściwości IMBIRU

*******
Z cyklu:
Mały poradnik dla początkujacych, którzy chcą żyć zdrowo.... dalszy ciąg, czyli 4-ta, ostatnia część.
(cz. 1- tutaj:  link, cz.2 tutaj:- link, cz. 3 - tutaj: link