Strona Główna:

Monday, December 31, 2007

Mleko orzechowe...

Jako bazę do wszelkich koktajli, itp., wykorzystujemy mleko orzechowe/migdałowe, ryżowe/
(łączy się jak neutralna grupa pokarmów).


Orzechy należy namoczyć w dwu-trzykrotnie większej ilości wody, co najmniej na 6-12 godzin wcześniej, najlepiej pozostawić przez noc, w temperaturze pokojowej.

Rano wodę odlać, a orzechy wypłukać.

Zmiksować ze świezą wodą w stosunku: 1 filiżanka orzechów na 2-3 filiżanki wody.

Najlepiej poeksperymentować i sprawdzić jaka gęstość mleka najbardziej nam smakuje.

Oczywiście, im mniej wody, tym jest gęstsze i bardziej intensywne.

Po zmiksowaniu odcedzić na gęstym sitku lub specjalnym woreczku do sera.


Można przechowywać w lodówce przez 3-5 dni.


Nie ma ograniczenia jeśli chodzi o rodzaj wykorzystywanych orzechów i dodatki.
Bardzo dobre są orzechy laskowe i moje ulubione - migdały.
Pyszne i dosyć gęste jest również mleko z orzechów brazylijskich.
Na bazie mleka orzechowego możemy tworzyć różne pyszne koktajle.
************
Mleko orzechowe:
Składniki:

1 szkl. wody
1 szkl. orzechów
¼ łyżeczki soli
1 łyżka miodu/mogą byc daktyle/

Wszystkie składniki zmiksować razem w blenderze do konsystencji mleka - ok. 2 minuty. Następnie dodać 2-3 szklanki wody i zmiksować jeszcze raz. Przecedzić.

Jak łatwo można zrobić np. mleko migdałowe możemy zobaczyć na poniższym video:


Wiele propozycji mleka roslinnego można podpatrzyć na stronie Weganie:
http://weganie.blogspot.com/2010/11/mleko-roslinne.html