Witarianizm polega na spozywaniu surowego i zywego jedzenia pod postacia nieprzetworzonych, swiezych i nierafinowanych produktow, wedlug scislej definicji - nie ogrzewanych powyzej 48 stopni Celsjusza. Zawieraja one pelne spektrum naturalnie wystepujacych witamin,mineralow, substancji odzywczych oraz enzymow.
Witarianizm to nie tylko marchewka i seler naciowy, czy nawet poprostu owoce, warzywa, orzechy i nasiona. Obecnie na swiecie rozkwita trend na artystyczne podejscie do jedzenia: rewelacyjne przepisy, roznorodne produkty: swieze soki, mleka orzechowe, zupy (na chlodno lub na cieplo), sushi, pate, pyszne desery a nawet czekoladki to tylko przyklady na bogaty repertuar surowego jedzenia.
Korzysci z surowej diety.
Surowe produkty sa lepszej jakosci. Gotowanie zuboza zapas witamin i mineralow, niszczy bialka, tluszcze oraz enzymy wspomagajace trawienie. Denaturacja bialka w pozywieniu czyni je trudniejszym do strawienia i utylizacji, zniszczeniu ulega co najmniej 50% aminokwasow w bialkach. Pomiedzy 50%-80% witamin i mineralow jest rowniez niszczone lub staje sie trudno przyswajalne. Mineraly szybko traca swoj organiczny charakter i staja sie bezuzyteczne. Podgrzane tluszcze sa szczegolnie szkodliwe, poniewaz moga przeksztalcic sie w substancje rakotworcze i mutagenne.
Surowe produkty zawieraja enzymy, ktore wspomagaja trawienie.
Ogrzewanie do temperatury powyzej 48 stopni Celsjusza niszczy je, a takze zmienia naturalna strukture pokarmu.
Konsekwentnie, mozna powiedziec, ze jadanie gotowanego jedzenia jest nieefektywnym sposobem odzywiania sie. Poniewaz enzymy zawarte w pozywieniu zostaly zniszczone, organizm musi sam je wyprodukowac, aby strawic gotowane jedzenie.
W miare jak sie starzejemy, zapasy enzymow stopniowo sie wyczerpuja, a spozywanie gotowanego jedzenia przyspiesza ten proces.
Na diecie witarianskiej znaczaco wzrasta poziom energii. Trawienie surowego jedzenia nie wymaga takiej ilosci energii jak gotowanego.
Kazdy z nas pamieta zapewne stan spiaczki w jaka zapada po spozyciu obfitego posilku i o tesknocie za drzemka po zbyt sytym lanchu.
Takie objawy znikaja na surowej diecie.
Gotowane i przetworzone jedzenie wymaga wiecej energii rownoczesnie dostarczajac do organizmu mniej energii.
Odwrotnie jest w przypadku surowego jedzenia - organizm dostaje mnostwo energii przy minimalnym nakladzie. Dodatkowa energia pozwala na oczyszczenie oraz regeneracje ustroju.
Na diecie witarianskiej zwieksza sie ostrosc umyslu, poprawia sie pamiec. Latwiej sie uczyc, skupic na pracy, czy medytowac. Mniej rowniez potrzeba snu, jest on bardziej pokrzepiajacy.
zrodlo:
"Witarianizm czyli surowe jedzenie"
Agnieszka Jurecka