Strona Główna:

Friday, December 31, 2010

Młodym być... aż do końca


Każdy chce być zdrowy, sprawny fizycznie i umysłowo, czyli młody do końca swojego ziemskiego życia.
Czy jest to osiągalne i od czego to zależy?
Jest osiągalne.  Świadczą o tym przykłady wielu zdrowych i sprawnych ludzi w bardzo zaawansowanym wieku. Dla przykładu:
http://flyashighaseagles.blogspot.com/2010/09/surojad-obchodzi-109-urodziny.html

Powiem od czego NIE zależy nasza sprawność i nasze zdrowie.
Nie zależy od:
stanu konta jakie posiadamy,
stanowiska jakie piastujemy (dla przykładu: lekarze, naturateterapeuci, osoby duchowne, sławne itd.  też chorują),
i co może nam się wydawać najbardziej kontrowersyjne...
 nasze zdrowie nie zależy od drugiego człowieka. (lekarz, terapeuta, itd.)

Nikt tak naprawdę nie uzdrawia nikogo.
Uzdrawianie przychodzi do nas gdy się na nie otworzymy.

Podsumowując moje wieloletnie już pisanie na blogu, zauważyłam, czego ludzie najbardziej szukają.  Coraz więcej wzrasta świadomość, że nasze zdrowie, to przede wszystkim nasza sprawa i nasza za nie odpowiedzialność.
Coraz więcej ludzi poszukuje wiedzy na temat zapobiegania i samo-leczenia swojej duszy i ciała.

Wybrałam 6 tematów, które w tym roku były najczęściej poszukiwane i czytane na moich stronach.
Oto one:
Sekrety zdrowia i młodości
http://flyashighaseagles.blogspot.com/2009/03/sekrety-zdrowia-i-modoscioczyszczanie.html

Oczyszczanie i wzmacnianie organizmu:
http://flyashighaseagles.blogspot.com/2008/04/tylko-trzy-dni-dla-poprawy-zdrowia.html

Nigdy nie trać nadziei - Terapia Gersona
http://flyashighaseagles.blogspot.com/2009/01/nigdy-nie-tra-nadziei.html

Oczyszczające właściwości soku buraczkowego:
http://flyashighaseagles.blogspot.com/2008/03/pragncy-dugowiecznoci-od-wiekw-spoywali.html

Wszystko na temat lewatywy
http://flyashighaseagles.blogspot.com/2010/03/wszystko-na-temat-lewatywy.html

Przepis na zdrowie, młodość i szczęście
http://flyashighaseagles.blogspot.com/2010/01/przepis-na-zdrowie-modosc-i.html

*********
Dziękuję wszystkim, którzy tutaj zaglądają i zapraszam na następny rok.
Życzę każdemu, aby znalazł drogę do swego wnętrza. Tam właśnie jest ukryte źródło wiedzy,  które czeka, aby je odkryć i z niego czerpać. Tam znajdziemy Miłosć, która mieszka w każdym człowieku, trzeba ją tylko dopuścić do głosu.

 Nikt nie jest z natury zły, ułomny, bez względu na to co robi, co je, czy jak się czuje. Nikt nie jest lepszy ani gorszy. Wszyscy jesteśmy równi, gdyż wszyscy pochodzimy z tego samego Źródła.

Niech nadchodzący 2011 rok będzie dla nas najlepszym rokiem,  w którym królować będzie Miłość do siebie i do wszystkich stworzeń na naszej planecie Ziemi!
A to już zależy od każdego z nas.
Wtedy zapanuje na świecie pokój, radość i prawdziwe szczęście.

Badź swoim najlepszym przyjacielem i najlepszym lekarzem.

 

Monday, December 27, 2010

Kilka myśli na koniec roku ....

***


Być albo nie być, oto jest odpowiedź.


Uciekając od problemu, tylko uruchomiamy go na przyszłość.


Gdy nasze ego jest wystarczająco silne, możemy nie zobaczyć najeżdżającą na nas lokomotywę.


Jeśli nasze myśli są przyćmione, mogą rzeczywiście przyciemnić słońce.


Każdy nowy dzień jest okazją, by udoskonalić swoje mistrzowstwo.


Wszystko co posiadamy, posiada również nas.


Ziemia jest klasą, do której uczęszczamy, aby uczyć się odwiecznej Prawdy.

Nie ponosimy odpowiedzialności za zachowanie innych, nawet jeśli mamy ściśłe powiązania rodzinne. Pozwól im się rozwijać wg. własnych doświadczeń życia.


Jedyna metoda, aby być kochanym to dawać miłość, bo to co dajemy musi wrócić.


Z książki "The Truth Ultimate " - Lester Levenson

Tuesday, December 21, 2010

Boży Dar....

Słowo Prawdy ...

Często słychać, jak ludzie mówią: "Nie umiem wierzyć" albo: "Chciałbym wierzyć, ale nie potrafię".
Czy to możliwe? Bądźmy szczerzy wobec siebie! Wierzymy przecież ludziom, którzy opowiadają różne rzeczy, i to takie, których nie jesteśmy w stanie sprawdzić. Wierzymy ich pismom i książkom, a także gazetom, choć wiemy, że jest tam wiele kłamstw. Dlaczego nie wierzymy Bogu?

Adam Mickiewicz pisał:

"Głośniej niźli w rozmowach Bóg przemawia w ciszy,
I kto w sercu ucichnie, zaraz go usłyszy".

Bóg jest w nas cały czas, czy sobie zdajemy z tego sprawę, czy nie - lecz przykrywa Go nasze Ego.
Wystarczy usunąć własne Ego. Gdy ego znika, tylko Bóg pozostaje.
Wszystko, co musimy zrobić, to pozwolić, aby nasze ego odeszło na bok ...  ignorując je. Jeśli jesteśmy nieugięci, ego odejdzie. A wtedy cała moc i łaska Boża przychodzi do nas.

Miliony ludzi przez wiarę w Słowo Prawdy/Bóg, Wrzechmoc, Stwórca,..,.. / znalazło prawdziwy pokój dla swej chorej duszy.

Przysłowie mówi: "Nie potrafię znaczy nie chcę".
Tak jest z naszą z wiarą. Mówimy wprawdzie, że pragnęlibyśmy mieć wiarę, ale w gruncie rzeczy jej nie chcemy. Dlaczego? Ponieważ rzeczy tego świata przedstawiają dla nas większą wartość i nie chcemy się od nich oderwać.
Gdy jednak człowiek przyjmie wiarą Jezusa do swego serca, wtedy poznaje, jak marne i przemijające są wszelkie ziemskie rzeczy.
Wiara jest Bożym darem, jak pisze apostoł Paweł w liście do Efezjan (2:8):
"Albowiem Łaską zbawieni jesteście przez wiarę, i to nie z was: Boży to dar".

Święta Bożego Narodzenia niech będą czasem w którym nasze serca zaznają prawdziwego pokoju i prawdziwej miłości.
To może się stać nie przez wielkie celebrowanie stołu, lecz przez narodzenie się Jezusa w naszych sercach.

Nasz wieszcz, Adam Mickiewicz (urodził się w wigilię Świąt Bożego Narodzenia 1798 roku) musiał dobrze zrozumieć tę prawdę, gdyż pisał:

“Wierzysz, że Bóg narodził się w betlejemskim żłobie, lecz biada ci człowieku, jeśli nie narodził się w tobie“.


Zdrowych i Szczęśliwych Świąt Bożego Narodzenia życzę Wszystkim moim Czytelnikom!

Tuesday, December 14, 2010

Co to jest Papaja i jak się ją je....

Prosty przepis:
połówka papai wypełniona malinami i pokropiona sokiem z cytryny.Takie kombinacje mogą być tworzone z różnymi owocami (tzw. farsz)

Photo i przepis - kliknij na zdjęcie:

Papaya with Raspberries

Nie ulega wątpliwości, że najlepsze są owoce, które rosną sezonowo i we własnym kraju, a najlepiej w najbliższej dla nas okolicy.
Nie znaczy to jednak, że owoce z innych krajów nie mają dla naszego zdrowia wartości.

Warto pamiętać, że zmieniając miejsce zamieszkania, chociażby chwilowo, np. wakacje w odległym egzotycznym kraju, dobrze jest zjeść jako pierwszy posiłek owoc, który rośnie na tym terenie. To daje nam odporność na nowy klimat.

Poza tym mamy dzisiaj w Polsce dostęp do wielu nieznanych nam jeszcze niedawno owoców. Papaja jest jednym z takich egzotycznych owoców, który możemy zakosztować, choćby od czasu do czasu, nie wyjeżdżając np.na Hawaje.
W poprzednim poście, można znaleźć obszerne informacje o wartościach odżywczych i smakowych papai:
Moje spotkanie z Papają

Warto zapoznać się z papają przede wszystkim dlatego, że Papaja jest lekarstwem pomocnym w zapobieganiu i leczeniu wielu chorób, włącznie z rakiem.
Papaja - naturalny lek na raka

Proponuję obejrzeć filmiki, z których możemy dowiedzieć się więcej o papai. Wersja jest angielska, ale obraz dostarczy wystarczającą ilość najważniejszych porad.



Tutaj mamy szybki i łatwy przepis na surówkę z zielonej papai.
Składniki: paseczki zielonej papai (specjalny nożyk, podobny do skrobaczki do ziemniaków), olej kokosowy, sól, bazylia i sok z cytryny.



***
http://livelife365.blogspot.com/2009/11/what-is-papaya.html

***

Sunday, December 12, 2010

Niedzielne rendez-vous z Papają

Moje spotkanie z Papają zaczęło się parę miesięcy temu, lecz nie mogę powiedzieć, żeby Papaja zrobiła na mnie dobre tzw. pierwsze wrażenie. Lecz okazuje się, że nie należy sugerować się pierwszym wrażeniem.

''Dla wariatów zawsze najważniejsze jest pierwsze wrażenie.'' - tak mówi Paulo Coelho, chociaż i tu bywają wyjątki.

Parę dni temu przeczytałam bardzo interesujące informacje o papai. Wcześniej papaja rzucała mi się w oczy, lecz ją lekceważyłam. Dopiero obszerny w informacje artykuł Ani z blogu  Cudowne Diety,  ( http://cudownediety.blogspot.com/)  tak naprawdę skłonił mnie do przyjrzenia się z bliska Papai.
Zaraz postanowiłam spotkać się z Papają jeszcze raz.
Dlatego moja dzisiejsza niedziela jest z Papają....

Mam bardzo dojrzałą papaję, wybraną przez Meksykańskiego sprzedawcę.
Poszperałam po Internecie, aby zorientować się jak się prawidłowo obchodzić z Papają.
Wiele jest informacji...  Począwszy od tego jakie kupować papaje, poprzez przepisy, aż po super odmładzające maseczki z papai.
Co robiłam dzisiaj z papai? Próbowałam ją bez dodatków, na surowo, taką jaka jest.


Próbowałam również czarne ziarenka papai - dobre, o smaku pikantnym.

Wybierany łyżką miąż dojrzałej papai smakował mi wyśmienicie.

Zblendowany owoc papai też jest w smaku pyszny.



Próbowałam z dodatkiem wody, smaczny, ale wolę sam owoc papai.




Mam zamiar często używać papaję, i poznawać jej walory smakowe, a przede wszystkim zdrowotne.

Warto zapoznać się z cudowną, egzotyczną Papają.

A tutaj pełnia jej walorów zdrowotnych, szczególnie w zapobieganiu i leczeniu poważnych chorób:
Papaja - naturalny lek na raka

Cdn....

Thursday, December 9, 2010

Jak odstawić słodycze

O słodkich chwilach pisałam już w:  Zdrowe Rozważania o Miłości

Nie wystarczy wiedzieć, trzeba też [wiedzę] stosować; nie wystarczy chcieć, trzeba też czynić.

Wiemy, że słodycze to nałóg, i jak z każdym nałogiem bywa, nabywamy go przez lata praktykowania, i w rezultacie pozbycie się tego bardzo szkodliwego nałogu kończy się na pobożnych życzeniach i obiecankach - nigdy więcej. .... od nowego roku.

Monika, autorka pięknej strony http://rawolucja.pl/ dzieli się swoimi doświadczeniami w walce z tym słodkim, ale jakże gorzkim w skutkach nałogiem.

Oto fragment:
To, że cukier jest niezdrowy nie jest zwykłym frazesem. Wiedzą o tym wszyscy. Co jednak dokładnie dzieje się w organizmie po zjedzeniu np. czekolady? William Dufty w swojej książce „Sugar Blues – Zniewoleni przez cukier” pisze: „Cukier (rafinowany) jest zabójczy dla ludzi, ponieważ dostarcza tylko tego, co dietetycy nazywają pustymi kaloriami. Co więcej, cukier wypłukuje z ciała cenne witaminy i minerały, które cały nasz system wysyła po to, aby go strawić i wyeliminować. Z tego powodu lepiej już nic nie jeść, niż jeść cukier.


Zachowanie równowagi jest tak ważne dla naszego organizmu, że wykształcił on wiele sposobów walki z nagłym szokiem spowodowanym spożyciem cukru. System mobilizuje takie minerały jak sód (z soli), potas i magnez (z kości) i wykorzystuje do chemicznej przemiany; produkuje neutralne kwasy, które próbują przywrócić równowagę kwasowo – zasadową krwi.


Codziennie spożywany cukier powoduje stan ciągłego zakwaszenia, i sprawia, że zapotrzebowanie na minerały z naszego organizmu dla wyrównania tej nierównowagi jest coraz większe. W końcu, aby uchronić krew, z kości i zębów ubywa tak wiele wapnia, że zaczynają się one psuć i następuje ogólne osłabienie.


Nadmiar cukru ostatecznie wpływa na każdy organ ciała. Początkowo jest on przechowywany w wątrobie w formie glukozy (glikogen). Ponieważ pojemność wątroby jest ograniczona, codzienne spożycie rafinowanego cukru (powyżej potrzebnej ilości naturalnego cukru) wkrótce sprawia, że wątroba wygląda jak nadmuchany balon. Kiedy jest już wypełniona do maksimum swej pojemności, nadmiar glikogenu wraca do krwi w postaci kwasów tłuszczowych. Te wędrują do każdej części ciała i są przechowywane w najbardziej biernych obszarach: na brzuchu, pośladkach, na piersiach i udach.


Kiedy wypełnią te względnie nieszkodliwe miejsca, docierają do bardziej aktywnych organów, takich jak serce czy nerki. Ich praca ulega spowolnieniu; w końcu ich tkanki degenerują się i zmieniają w tłuszcz. Zmniejsza się wydolność całego ciała i pojawia nieprawidłowe ciśnienie krwi. [...]


Tolerancja naszego ciała i moc systemu odpornościowego zaczynają słabnąć, więc nie możemy już reagować właściwie na warunki ekstremalne, takie jak zimno, gorąco, komary czy bakterie. Nadmiar cukru ma bardzo negatywny wpływ na pracę mózgu; kluczem do prawidłowego funkcjonowania mózgu jest kwas glutaminowy, witalny składnik znajdujący się w wielu warzywach. Witaminy B odgrywają główną rolę w dzieleniu kwasu glutaminowego na antagonistyczno – uzupełniające składniki, które w mózgu tworzą reakcję „działaj” lub „kontroluj”. Witaminy B są też produkowane przez symbiotyczne bakterie znajdujące się w naszych jelitach. Jeżeli codziennie spożywamy rafinowany cukier, bakterie te słabną i giną, a nasz zapas witaminy B mocno się kurczy. Zbyt wiele cukru powoduje senność; tracimy zdolność osądu i zapamiętywania.”


Jeżeli cukier tak nam szkodzi, dlaczego ciągle po niego sięgamy? Ponieważ nieświadomie tkwimy już w spirali uzależnienia. Zaczynamy bardzo wcześnie – nawet produkty dla niemowląt są teraz dosładzane. Dlatego bardzo rzadko łączymy jedzenie słodyczy z pogorszeniem stanu zdrowia i samopoczucia. Po prostu nie znamy alternatywy, nie wiemy jak to jest żyć bez cukru. Zwłaszcza, że jest on dodawany pod różnymi postaciami do niemalże wszystkich przetworzonych produktów dostępnych w sklepach spożywczych czy fast foodach. Sacharoza jest ulubionym dodatkiem producentów ponieważ zapewnia (na chwilę) dobre samopoczucie. Po jej spożyciu gwałtownie wzrasta poziom glukozy we krwi. Odczuwamy to jako zastrzyk energii i poprawę nastroju. Proces rafinacji powoduje, że nie musimy trawić cukru, przedostaje się on niemal od razu z jelit do krwi. Dla organizmu oznacza to kryzys – glukozy jest za dużo. Aby jak najszybciej przywrócić równowagę do krwiobiegu zostaje uwolniona insulina. Reakcja ta przebiega jednak zbyt gwałtownie, wkrótce poziom glukozy spada za nisko. Zachodzi potrzeba wytworzenia innych hormonów, które odwrócą procesy chemiczne i podniosą poziom glukozy. Organizm usilnie pracuje nad ustabilizowaniem sytuacji. Odczuwamy nagły spadek nastroju, zmęczenie i senność. Co wtedy robimy? Sięgamy po następne, większe porcje słodyczy, aby znowu poczuć zastrzyk energii… Tak właśnie nakręca się spirala uzależnienia od cukru. Chwilowy skok samopoczucia jest tak duży, że z czasem zaczynamy traktować słodycze jako lekarstwo na zły humor, nudę czy niepowodzenia. Jednym słowem – głód emocjonalny. Nagłe pogorszenie nastroju tłumaczymy sobie jako właściwość naszego charakteru a nie skutek uboczny spożywania sztucznie dosładzanych produktów. Często też mylimy silne pragnienie spowodowane niedoborem niektórych składników odżywczych lub odwodnieniem, z apetytem na coś słodkiego. Najczęściej popełnianym błędem jest robienie zakupów „na głodzie” – po zjedzeniu pełnowartościowego posiłku kupujemy dużo mniej słodyczy.


Jak wyjść z cukrowego nałogu?

Tutaj cały artykuł: Jak odstawić słodycze

Na okres przejsciowy autorka proponuje pyszne, Orzechowo-figowe kulki.
http://rawolucja.pl/raw-przepisy/orzechowo-figowe-kulki/

Naprawdę pyszne.

Wednesday, December 1, 2010

Prosta i skuteczna terapia przeciwzmarszczkowa

***
Prosty, ale bardzo skuteczny zabiegi kosmetyczny.

Dzisiaj otrzymałam od mojej koleżanki Jinjee przepis na prostą i efektywną kurację odmładzającą i pragnę natychmiast podzielić się tą informacją ze wszystkimi. Każdy może ją wykonać sam i w każdym miejscu.

Pijemy łyk wody co 10 minut w ciągu dnia, zaczynając od chwili obudzenia się, aż do pójścia spać.
Robić to trzeba przez 3 dni z rzędu.. (Ja myślę, że można tak zawsze)
Po 3-ch dniach powinnismy zauważyć różnicę. Twarz i ciało nabierze młodego, zdrowego wyglądu.
Tak... tylko tyle.

(ciekawa jestem ile szklanek wody wyjdzie na każdy dzień)

Jak pisze moja koleżanka, jest to skuteczna metoda, bez wydawania sporej sumy pieniędzy na 'cudowne preparaty przeciwzmarszczkowe', które nie są wolne od chemicznych składników.

Ja już zaczęłam. Jedno wiem napewno, kuracja nie ma skutków ubocznych, tylko pozytywne.

Zawsze twierdzę, że
wszystko co proste jest genialne.

The Garden Diet


Photo from:
http://en.wikipedia.org/wiki/User:Chris_73


Polecam (zachęcam raczej) dodatkowo każdego dnia nie zapominać o owocach, sokach (najlepsza woda), szejkach.... własnej roboty:
Owocowy Dzień Tygodnia