Strona Główna:

Wednesday, April 6, 2011

Kwaśne i zasadowe

Kwaśne jest zasadowe.



Żywność, którą spożywamy możemy podzielić na dwie kategorie:
kwasotwórcze i zasadotwórcze.
Jeżeli preferujemy kategorię pierwszą, doprowadzamy do zakwaszenia organizmu, a po latach grożą nam różne choroby przewlekłe.
Kwasotwórcze są wszystkie mięsa, łącznie z drobiem i rybami, produkty mączne, kasze, płatki owsiane, soczewica, sery, jajka, cukier.
Zakwaszająco działają również papierosy, kawa, alkohol, stres oraz zbyt intensywny wysiłek umysłowy. Jeśli lubimy polski tradycyjny smażony kotlet, smakowite słodkie wypieki, czekoladki, itp, to tym właśnie najbardziej przeciążamy żołądek i zakwaszamy organizm.

Prosty test na sprawdzenie kondycji:
wystarczy lekko chwycić dwoma palcami fałd skóry.
Przy zakwaszonym organizmie może to być bolesne, gdyż pod naskórkiem tworzą się mikroskopijne kryształki, które przy ściśnięciu wywołują ból.

By się odkwasić dobrze jest przynajmniej na kilka tygodni zrezygnować z nadmiaru potraw zakwaszających na konto zasadotwórczych - tak, aby było cztery razy więcej produktów zasadotwórczych (owoce, warzywa) niż kwasotwórczych.

Trudno uwierzyć, ale to co jest kwaśne w smaku nie zakwasza organizmu. Cytryny, pomarańcze i inne kwaskowe owoce, tak naprawdę są zasadotwórcze.
Mało tego, można się nimi leczyć z nadkwasoty żołądka.

Spacer i sport na świeżym powietrzu również powoduje wzrost zasadowości krwi dzięki temu, że płucom dostarczy mu tlenu.



Polecam bardzo dokładnie opracowany temat kwaśnych i zasadowych na poniższej stronie:
http://www.bochenia.pl/nasze-zdrowie/2010/listopad/wplyw-zakwaszenia-na-stan-zdrowia-organizmu.html

Update:
Zauważyłam, że powyższy link nie działa. Zostawię go, może strona kiedys powróci.

W zamian link ze strony Samouzdrawianie, na temat zakwaszenia organizmu:
http://www.samouzdrawianie.pl/zakwaszenie-organizmu-cz-1/

***