Strona Główna:

Thursday, September 16, 2010

Raw Portobello Szejk

Photo: Pieczarka brunatna: http://www.farmagrzybow.eu/pieczarka_brunatna.html




Pisałam już o cennych właściwościach grzybów:
http://flyashighaseagles.blogspot.com/2009/06/grzyby-przeciwko-nowotworom.html

Po raz pierwszy zrobiłam grzybowego szejka na bazie surowych grzybów.

Wiem, że grzyby mają wiele cennych właściwości, zwłaszcza w zapobieganiu, jak i leczeniu poważnych schorzeń, co potwierdziły najnowsze badania.
Zauważyłam też, że ludzie, którzy 'wychowywali' sie na grzybach, mają ogólnie o wiele mocniejszy układ trawienny i immunologiczny.
W Japonii shiitake, maitake, kawaratake, cremini, portobello, i kilka innych, należą do podstawowych artykułów spożywczych.
Te wszystkie grzyby zawierają w swym składzie cząsteczki zwane lentinan, które wraz z innymi wielocukrami, (http://www.oxycell.brat.pl/ ) pobudzają aktywność i reprodukcję komórek odpornościowych, co jest najważniejsze w antyrakowej walce z chorobą.
Rak żołądka, na przykład, występuje nawet o 50% rzadziej wśród japońskich chłopów, którzy używają duże ilości tych grzybów, niż wśród tych, którzy nie używają ich zbyt często.
Grzyby te są teraz także w szpitalach, gdzie są one podawane pacjentom jako uzupełnienie chemioterapii w celu wsparcia układu odpornościowego.
Badania laboratoryjne wskazują, że
Maitake mają prawdopodobnie najbardziej wyraźny wpływ na układ odpornościowy,
a Boczniaki okazały się być jednymi z najbardziej skutecznych wobec komórek raka piersi.

Lubię grzyby, ale bałam się grzybów na surowo. Wiem, że wiele ludzi spożywa grzyby na surowo i zaczęłam się do tego przymierzać.
Tydzień Szejkowy naprowadził mnie na grzybki na surowo.
Najpierw zobaczyłam u Cudzinki tytuł: "Grzyby"...tutaj:
http://cudzinka.blog.pl/grzyby,15053900,n
i od niej zaczerpnęłam pomysł na marynatę do namaczania grzybków.
Bardzo mi przypadł do gustu.
Dzięki Cudzinka !

Następnego dnia na RAWstarant:
http://rawstaurant.blogspot.com/2010/05/zupa-grzybowa.html
znalazłam super zupę grzybową na surowo, którą przygotował wielki zwolennik wszystkiego co zdrowe Marcin.
Dzięki Marcin za trop!

I tak stworzyłam Grzybowy Szejk.
Jest pyszny!
Mogłabym go nazwać "Antyrakowy Grzybowy Szejk", ale poczekam, aż zdobędę więcej wiedzy i doświadczenia w temacie - grzyby przeciwko nowotworom.



Moja marynata:
sok z 1 cytryny
łyżka oleju z winogron
sól, pieprz wg. gustu
ząbek czosnku
1/2 łyżeczki organic cukru, może być syrop agave, miód, itp. coś dla złagodzenia smaku
(nie musi być marynata dosładzana - wg. gustu)
Na rynku można również nabyć gotowe maceraty do grzybów. Podobno są też organik.

Grzybki użyłam Portobello.. - organik.
Grzybki te nazywane są również jako Bella lub Bella Baby lub Pieczarki Brunatne.
http://draganabakes.blogspot.com/2010/04/baby-bella-mushroom-tart.html

Grzybki drobno pokroiłam i macerowałam ok. 4 godziny.
(może być krócej)

Zmiksowałam w blenderze:
1/2 cebuli,
2 pomidory
grzybki razem z marynatą



To jest wersja podstawowa.
Można tworzyć wiele ciekawych i smacznych kombinacji z macerowanymi grzybkami.
Szejki dają możliwość tworzenia różnorodnych potraw.

Miłego Szejkowego Czwartku!