Strona Główna:

Monday, December 7, 2009

Jak prawidłowo spożywać owoce?

Jednym z najszybszych i najprostszych sposobów na uzupełnienie witamin, minerałów i enzymów, a także zlikwidowanie szkód spowodowanych przez złe nawyki żywieniowe jest picie soków ze świeżych owoców i warzyw.

Owoc jest najważniejszym pokarmem, który możemy wprowadzić do organizmu ludzkiego. Jest on jedynym pokarmem, do którego organizm ludzki jest biologicznie przystosowany.
Lecz... w temacie zdrowia, owoc jest najbardziej mylnie rozumiany, źle, często złośliwie oceniany, głównie ze względu na to, że nie każdy wie jak należy prawidłowo spożywać owoc.
Jednym z najczęstszych mylnych sposobów podejścia do tematu spożywania owoców/jak również soków owocowych/ jest traktowanie owocu jako "dodatek" do śniadania, czy obiadu lub jako deser.

OWOCE nigdy nie powinny być spożywane Z lub Bezpośrednio po jedzeniu! To jest Bardzo ważne!
Owoce należy jeść na czczo!!! Jeżeli owoce są spożywane po spożyciu pokarmu, np. obiadu, powoduje to wiele problemów.

Być może po sytym posiłku zjadłeś owoc lub wypiłeś szklankę soku owocowego. Po tym zauważyłeś ostry ból brzucha lub niestrawność czy zgagę. Oczywiście myślisz, że owoc ci zaszkodził. Bardzo często słyszę takie stwierdzenia, że "owoce nie są dla mnie", a nawet, że "lekarz zabronił mi spożywać owoce". Lekarz raczej nigdy nie zabrania spożywania owoców, chociaż bywają momenty, że wskazane jest powstrzymanie się od owoców na jakiś krótki czas. Jeśli nie jesteśmy przyzwyczajeni do spożywania owoców to również pierwsze dni trzeba przeznaczyć na powolne adoptowanie się do owoców. Owoce będą działać oczyszczająco, po jakimś czasie organizm będzie przyzwyczajony, z korzyścią dla zdrowia.

Jak należy spożywać owoce?

W rzeczywistości, na pusty żołądek, gdyż owoce lub świeże soki wchłaniane są do krwi, i rozpoczyna się odnowa naszej energii w ciągu zaledwie 15-30 minut. Najlepiej jest poczekać 30 minut przed rozpoczęciem jedzenia naszego ulubionego posiłku.
Soki są przyswajane w całości w ciągu 30 minut po spożyciu, a nawet solidne posiłki na bazie warzyw, potrzebują godzinę lub więcej na trawienie.
Picie Soków owocowych jest pomocne dla naszego układu pokarmowego, gdyż w tym krótkim czasie nasz organizm oczyszcza się i odżywia z minimalnym użyciem naszej energii.
Na temat wartości zdrowotnych i odżywczych owoców i soków owocowych wiele miejsca poświęciłam na mojej stronie.
Dla przykładu:
* Soki z zielonych warzyw-źródło zdrowia i młodości.
* Co mam jeść?
* Sokoterapia

Jednak wiele osób jest zainteresowanych o substancje chemiczne stosowane w czasie uprawy i przechowywania owoców i warzyw.
Chciałabym powiedzieć, że kiedy używamy sokowirówki prawie wszystkie substancje chemiczne, które zostały użyte do uprawy i przechowywania naszych owoców i warzyw pozostają w miąższu. Sok zawiera tylko strukturowaną wodę z rozpuszczonymi witaminami, mikroelementami i łatwo przyswajalnymi solami mineralnymi. Możemy umieścić filtr lub podwójny filtr będzie jeszcze lepiej (ja używam większe sitko do herbaty) w celu wyeliminowania wszelkich szkodliwych związków chemicznych.

Soki należy pić małymi łykami (pamiętaj, 30 minut przed posiłkiem) i przytrzymać każdy łyk w ustach przez kilka sekund, aby wykorzystać wspaniałe działanie enzymów obecnych w naszej ślinie do trawienia węglowodanów zawartych w sokach. Jeśli pijemy szybko, soki przelatują bezpośrednio do żołądka i poddawane są fermentacji.
Pamiętaj - ślina jest bardzo ważna ...

Strukturowana woda jest najbardziej korzystna dla naszego zdrowia. Możemy otrzymać ją z soków owoców i warzyw oraz z roztopionego lodu, jak twierdzi - Michał Tombak.


Jedzmy owoce i / lub pijmy soki codziennie. Jest to zdrowy, smaczny i oszczędny zwyczaj.
I pamiętajmy:

OWOCE nigdy nie powinny być spożywany Z lub Bezpośrednio po jedzeniu czegokolwiek.