Strona Główna:

Thursday, July 23, 2009

Soki z zielonych warzyw - źródło zdrowia i młodości.

Zwłaszcza latem mamy pod dostatkiem zielonych warzyw i warto je w pełni wykorzystać. Nasz organizm nie tylko oczyści się z toksyn, ale także wzmocni się nasz system immunologiczny. Zdrowy, silny system immulogiczny potrafi zwalczyć nawet najcięższe choroby.
Zielona pietruszka, zielony seler, kapusta, różne rodzaje sałat, mięta, pokrzywa, mniszek, ogórek, kabaczek, i wiele innych zielonych warzyw to źródło bezcennych witamin i minerałów. Możemy z nich robić soki, dobierając jarzyny wg. swojego smaku. Ja zawsze dodaję 1 lub 1/2 soku z cytryny i dojrzałe jabłko... proporcje ... do smaku.
Jedna szklanka dziennie soku z zielonych warzyw to również wspaniałe doładowanie energetyczne dla ciała.


Soki z warzyw zielonych zawierają chlorofil, enzymy, żelazo, magnez, fosfor, potas i sód jak również prowitaminę A, witaminy z grupy B oraz witaminy
C, E i K. Chlorofil jest jakby magazynem mocy słonecznej i cudownie oczyszcza ciało.
Zielone soki bogate w sole potasu poprawiają funkcje serca i neutralizują kwasy w mięśniach. Chronią także wątrobę i pęcherzyk żółciowy przed szkodliwym działaniem tłuszczów. Zawarty w nich chlorofil czyści jelita i krew, a prowitamina A (karoten) ma - jak wykazały badania - działanie przeciwrakowe (chroni przed chorobami nowotworowymi).
Zielone warzywa obfitują w antyrakowy karoten, podobnie jak marchew i trawa pszeniczna ( kiełki pszenicy)



Czytaj więcej:Dobrodziejstwo zielonych warzyw
*****
Sergej Boutenko demonstruje jak zrobić smaczny i zdrowy zielony koktail. Wersja jest angielska, ale obrazy mówią same za siebie.

Historia Sergieja (versja angielska)
http://www.rawfamily.com/sergei.htm
Na Zdrowie!