Strona Główna:

Wednesday, June 30, 2010

Piękno i siła jarmużu....

Jarmuż - kale

Zawsze myślałam, że jarmuż to bardzo piękne warzywo dekoracyjne. Jarmuż ma jednak ważniejszą rolę niż tylko zdobić talerz.
Przekonałam się o sile jarmużu, gdy zaczęłam doceniać zielone witaminy - zielone soki.
Nie odrazu polubiłam jarmuż, ponieważ wydał mi się twardy, gorzkawy... niezbyt ciekawy jako przysmak.
Teraz uważam jarmuż za jedno z najlepszych, najzdrowszych i najważniejszych zielonych witamin w moim codziennym menu.


Nigdy nie gotuję jarmużu, to zbyt duże marnotrawstwo jego cennych składników.

Najbardziej lubię sok z jarmużu z dodatkiem soku z cytryny, szpinaku lub sałaty zielonej, zielonej pietruszki (jeśli mam dodaję również zielone listki czosnku, które są smaczniejsze niż czosnek i pachną pysznie) i koniecznie dodaję dojrzałe jabłka.
Można użyć i inne składniki, np. zamiast szpinaku dobrze jest użyć selera lub pietruszkę /liście lub korzeń/.
Wybieramy to co dla nas komponuje się najlepiej i ma być smaczne dla nas.
Taki sok to źródło energii dla naszego ciała na cały dzień.

Cenię jarmuż za jego siłę życia- można przechowywać go w lodówce dużo dłużej niż inne kapustne warzywa i jest zawsze jak świeżo zerwany.
Jarmuż daje siłę, zdrowie i młodość. Warto się z nim zaprzyjaźnić na dobre.
Jarmuż jest odporny na mrozy, rośnie nawet pod śniegiem, więc możemy z niego korzystać nawet w zimie.
To wielka zaleta tego niedocenionego warzywa - mamy zimą zieleń na talerzu prosto z ogrodu.

Polecam jarmuż każdemu, a szczególnie osobom osłabionym, anemicznym, mającym problemy z tarczycą, z nadwagą i mającym problemy z cholesterolem.
Bardzo lubię i cenię sobie również sałatkę z jarmużu. Pyszna i zdrowa!
(patrz również film YouTube poniżej)


Patrz video - jak zrobić sałatkę z jarmużu:
http://www.youtube.com/watch?v=ykedcGpo1Jk


Spiżarnia pod śniegiem:
http://ogrody.gazetadom.pl/ogrody/1,72164,3790401.html


Jarmuż jest uważany za bardzo pożywne warzywo zawierające silne przeciwutleniacze i właściwości przeciwzapalne. Jest bogatym źródłem beta-karotenu, witaminy K, witaminy C, luteiny, zeaksantyny, a także wapnia. Podobnie jak brokuły i inne warzywa kapustowate zawiera sulforafan, związek posiadający właściwości przeciwnowotworowe. Jarmuż jest również doskonałym źródłem żelaza i karotenoidów, które dostarczają witaminy A.
Wikipedia: http://pl.wikipedia.org/wiki/Jarmu%C5%BC

Jesli chcemy, aby twardsze jarzyny jak np. kapusta, jarmuż, czy brokuły były miękksze i soczyste, dobrze jest nasolić je wcześniej przed spożyciem. Najlepsza jest morska sól Celtycka lub Himalajska.
Posolone zielone liście warzyw, z dodatkiem soku z cytryny (może być ocet jabłkowy) i oliwy z oliwek (ja lubię olej winogronowy) mogą być "masowane" ręcznie co pozwoli uzyskać efekt zbliżony do gotowanych.
Najlepsze są, gdy pozostawimy je do drugiego dnia w lodówce. Na drugi dzień możemy dodać inne, "lżejsze" warzywa, jak zielone listki sałaty, pomidory, itp... .
Na podanym filmie YouTube możemy podglądnąć taki "masaż":
-----------
Linki do stron o jarmużu:
Opinie użytkowników o Jarmużu

A tutaj o przeciwrakowym i antybakteryjnym działaniu  jarmużu:
http://www.doz.pl/czytelnia/a1503-Jarmuz__-_niezwykla_kapusta