Spacerując po łące i podziwiając różne kwiatki czy rośliny rzadko kiedy myślimy, że są jadalne. Sposobów wykorzystania np. bratków, mleczy i innych chwastów jest bardzo wiele. Poza tym, że są one niskokaloryczne, zawierają dużo witamin, soli mineralnych, mikroelementów, olejków eterycznych i błonnika.
Tutaj więcej o jadalnych kwiatach:
http://www.magazyndomowy.pl/jadalne-kwiatki/
--------------------------------------
Mój ulubiony mniszek lekarski
photo - Wikipedia
................................................
MNISZEK LEKARSKI
Kiedyś bardzo głodny byłem
i się mleczem
zachwyciłem.
Je się tylko oczywiście
wyrośnięte, świeże liście.
Można
też łodyżki kroić
z których da się sok wydoić.
Trochę gorzka ta
roślinka,
więc skrzywiona będzie minka
jedzącego liście mleczy,
lecz
ten gorzki sok uleczy
wszystkie trzewia i wątrobę,
nawet wciąż bolącą
głowę.
Tylko trzeba skroić drobno.
Dodać jarzyn, lub osobno
Na
talerzu podać liście.
Dać oleju oczywiście.
Skropić octem jak kto
woli,
No i głowa już nie boli.
Ta roślina – dar Natury.
Rzadko ceni
ją człek który.
Często depcze ją, lub kosi
chociaż ona jego prosi:
-
Zerwij liści z kilku mleczy.
Mój sok pięknie Cię uleczy.
Ale człowiek
nic nie słyszy,
bo się nie wsłuchuje w ciszy.
No i nigdy się nie
dowie
Ile traci jego zdrowie.
(autor:S.)