Strona Główna:

Sunday, June 28, 2009

Zupa Pomidorowa - bez gotowania

Photo by Brent Follett

Todays lunch, tomatoe soup in a roll

Zupa pomidorowa
---------------

Składniki:

4 średnie pomidory
1 łodyga selera naciowego
0,5 posiekanej czerwonej papryki
2 łyżki świeżej bazylii
2 łyżki soku z cytryny
sól
pieprz cayenne
posiekana ostra papryka do smaku



Sposób przygotowania:

Zmiksuj składniki z blenderze.
Zupa jest przepyszna!!!

Jeśli chce się uzyskać zupę o "cięższej" konsystencji można dodać awokado.
Zupę można podgrzać w gorącej wodzie do temp ok. 40st. C , tak by była ciepła.
Porcja jest dość duża, a zupy RAW FOOD należy jeść zaraz po przygotowaniu.
Na jedną osobę polecam 1/4 składników.

*****

Więcej Raw (surowe) przepisów na stronie Wegetarianie: Przepisy Raw Food

Tuesday, June 16, 2009

Grzyby przeciwko nowotworom - Mykoterapia.

Ważną bronią przeciwko chorobom nowotworowym sa grzyby Shitake i Maitake.
Wszystko o tych i o innych grzybach, preparaty lecznicze z grzybów, także przepisy kulinarne można znaleźć na pięknej stronie - Farma Grzybów:
http://www.farmagrzybow.eu/

Shitake:


Shitake
Twardziak jadalny - Shitake (Lentinula edodes), to grzyby w naturze występujące w Japonii i Chinach, w strefie subtropikalnej i znane tam od ok. 3000 lat. Owocniki wyrastają w grupach, na martwym drewnie liściastym. Kapelusz jest brązowy, czerwonobrązowy lub szarobrązowy. Blaszki są białawe, gęste i szerokie. Trzon również białawy ale z wiekiem brązowieje.

Grzyby Shitake są najstarszym na świecie grzybem uprawianym przez człowieka.

Shitake należy do gatunków grzybów cieszących się dużym zainteresowaniem. Wynika to z jego wyjątkowych walorów smakowych, dużej wartości odżywczej oraz udokumentowanych badaniami klinicznymi właściwości leczniczych.
Japończycy uważają wyciąg z grzyba shitake za eliksir życia, który odświeża jednocześnie duszę i ciało.

Właściwości lecznicze Shi-take:
1. Właściwości antyrakowe. W trakcie gotowania suszonego shitake uwalnia się kwas TCA - jest efektywnym czynnikiem mogącym hamować formowanie komórek nowotworowych.
2. Zapobieganie osteoporozie. Ergosterol jest przekształcony w witaminę D - kiedy shitake zostanie wystawiony na światło słoneczne. Witamina D jest niezbędna dla pochłaniania wapna i fosforu potrzebnego do budowy kości. Witamina D pomaga leczyć raka piersi i raka jelita grubego.
3. Wzmacnianie systemu odpornościowego. Stres zwiększa zapotrzebowanie na glutamian z jelita. Kwas glutamianowy jest głównym aminokwasem w shitake. RNA uzyskany z grzyba i zarodników shitake pobudza interferony, które mają znaczenie antyrakowe i pobudzające system odpornościowy. Lentinian - polisaharyd (beta-glukan) uzyskany z shitake jest czynnikiem antyrakowym i antyinfekcyjnym. Powoduje wzmocnienie działania systemu odpornościowego.

Czytaj więcej:
http://www.farmagrzybow.eu/grzyby.html

Maitake:


Maitake - Grigola Frondoza
Grzyby Maitake były używane w Azji od wieków,aby zachować młodosć i zdrowie, były także cenione jako wykwintne pożywienie i zioło na długowiecznosć.
MAITAKE DOSŁOWNIE ZNACZY TAŃCZĄCY GRZYB.

Najprawdopodobniej nazwę tę otrzymał w feudalnej Japonii, ponieważ jeśli ktoś napotkał Maitake rosnącego "na dziko" zaczynał tańczyć z radości, bo był on tak cenny jak srebro. Grzyb ten rośnie w warunkach naturalnych w Północnej Japoni na pniach drzew w kępach i może osiągnąć wagę ponad 100 funtów. Jest on ceniony w japońskim ziołolecznictwie jako adaptogen - co oznacza pomoc w równoważeniu zmienionego systemu immunologicznego w kierunku poprawy.

Maitake posiada wspaniały smak dla koneserów grzybów ale przede wszystkim jest cennym produktem w medycynie żywieniowej. Nazywany jest również "środkiem leczniczym przyszłości"

Naukowcy podkreślają, że grzyb Maitake ma zdolność regulowania cisnienia krwi, poziomu glukozy, insuliny oraz lipidów wątroby i surowicy tj. cholesterol, trójglicerydy i fosfolipidy; może też być pomocny w leczeniu nadwagi.

Maitake dostarcza wiele ważnych witamin i minerałów takich jak B1, B2, C, D, wapń, magnez, potas, białka i aminokwasy. Zawiera on także beta-glukan zwany D-fraction, który stymuluje system odpornościowy w ten sposób, że pobudza działanie komórek odpornościowych makrofagów i komórek niszczących komórki zaatakowane przez raka Są to ważne funkcje systemu immunologicznego i zasadnicze elementy w walce z rakiem.

Czytaj więcej:
http://www.farmagrzybow.eu/maitake.html

Zdjęcia i tekst: http://www.farmagrzybow.eu/

Friday, June 5, 2009

Zdrowie zaczyna się w kuchni....

Mój ranny posiłek lubię zaczynać od szklanki świeżego soku owocowego lub jarzynowego. Lubię też dodać troszkę świeżo zerwanych, znalezionych na porannym spacerze ziół.

Świeży Zielony Sok jest pożywnym i pełnym ważnych dla naszego zdrowia witamin, zwłaszcza antyrakowych tzw. antyoksydantów.
Parę składników i już mamy swieży, pożywny i pyszny sok:




Na zdrowie!