Strona Główna:

Saturday, July 12, 2008

Pieczenie bez jajek, mleka i masła

Dla vegan, którzy lubią piec, wyzwaniem jest, czy można i w jaki sposób.. zastąpić jajka, które są ważnym składnikiem pieczenia.

Jest kilka sposobów, z pożytkiem dla zdrowia.

Siemię lniane

1 łyżka stołowa siemienia + 3 łyżki wody = 1 jajko.

(zemleć siemię w blenderze lub młynku do kawy, lub użyć 2 1/2 łyżki zmielonego siemienia).
Wsypać zmielone siemię do miski, dodać 3 łyżki wody, ubić widelcem lub trzepaczką. Stanie się lepkie i galaretowate, podobne do ubitej piany z białek.
W niektórych przepisach można bezposrednio wsypać zmielone siemię i połaczyć z mokrymi składnikami.

Uwaga:
Zawsze przechowuj zmielone siemię w lodówce, gdyż łatwo ulega zepsuciu.
Siemię jest nie tylko wspaniałym zamiennikiem jajek, ale także zawiera cenny olej omega-3.

Banany

1/2 dokładnie zmiksowanego banana = 1 jajko.

Banany cudownie zastępują jajka w pieczeniu, dlatego wiele przepisów na bananowy chleb nie zawiera w swym składzie jajek. Banany dobrze utrzymują pęcherzyki powietrza, pieczywo jest wilgotne i smaczne.

c.d.n.

Polecam do poczytania: Dieta Etyczna